Ministerie van Defensie

Nieuw kamp voor speciale eenheid Afghaanse politie

7 juli 2010, 12.54 uur

Minister Eimert van Middelkoop opende gisteren tijdens zijn bezoek aan Tarin Kowt de nieuwe Zaman Ali-compound van het Special Response Team Uruzgan (SRTU). Het SRTU is een speciale Afghaanse politie-eenheid, die sinds mei vorig jaar wordt getraind en opgeleid door Nederlandse special forces van Task Force 55 (TF55).

De nieuwe compound, is vernoemd naar Zaman Ali, een SRTU-politieagent die op 15 februari sneuvelde door een aanslag met een geïmproviseerd explosief.

Tijdens de opening vertelde de minister dat veiligheid een voorwaarde is voor de ontwikkeling van Uruzgan: "De veiligheid van de Afghanen is sterk afhankelijk van de inzet van de Afghaanse veiligheidsdiensten." Verder gaf hij aan dat het SRTU leergierig is en haar verantwoordelijkheid neemt op vastberaden wijze.

Special Response Team Uruzgan

De minister knipt symbolisch het lint. Foto: ministerie van Defensie

Het team voert haar taken altijd uit in samenwerking met TF55. Zij opereren vooral buiten de gebieden die de Task Force Uruzgan onder controle heeft. Die gebieden worden veelal beïnvloed door opstandelingen, terwijl de Afghaanse overheid vrijwel afwezig is. Het professionele optreden van deze speciale politieagenten resulteert in een beter draagvlak voor de eigen veiligheidsdiensten.

Het STRU bestaat uit 45 personen en beschikt over eigen terreinwagens, wapens en nu ook over een eigen compound binnen de muren van de Multinational Base Tarin Kowt. De compound is gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Na het vertrek van Nederland als leidende natie in Uruzgan, neemt een Australische eenheid het SRTU over. TF55 bestaat uit militairen van het Korps Commandotroepen en van het Korps Mariniers.

Verwijzingen

* Toespraak minister Van Middelkoop bij opening nieuwe Zaman Ali-compound in Tarin Kowt - 6 juli 2010 Zie het origineel