Poolse beurs steekt gerenommeerde Europese beurzen naar de kroon

07/07/2010 14:41

PricewaterhouseCoopers B.V.

De Europese beurzen zagen het aantal beursgangen voor het vijfde kwartaal op rij toenemen. Grote verrassing was het aantal IPO's aan de Warsaw Stock Exchange. Met vijfentwintig beursgangen in het tweede kwartaal, steekt Warschau koploper Londen naar de kroon. Daar gingen dit kwartaal zevenentwintig bedrijven naar de beurs. Qua beurswaarde liggen de twee nog dichter bij elkaar. In Londen werd 3.202 miljoen euro opgehaald tegenover 3.150 miljoen euro in Warschau, zo blijkt uit de vandaag gepubliceerde IPO Watch Europe van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

In totaal telde het tweede kwartaal van 2010 89 beursintroducties met een totale waarde van 9.014 miljoen euro. Bijna vier keer zoveel als in hetzelfde kwartaal van 2009 toen er 23 beursintroducties waren. Ook ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010 (79 IPO's met een waarde van 4.716 miljoen euro) neemt het aantal en vooral de waarde sterk toe.

"Hoewel het vertrouwen van investeerders slechts langzaam opkrabbelt, zagen we afgelopen kwartaal vier IPO's met een beurswaarde hoger dan 1 miljard euro. Iets wat we de afgelopen twee jaar niet meer hadden gezien. Ondanks de relatief lage aantallen, werd de totale opgehaalde waarde nagenoeg verdubbeld. Behalve een positieve ontwikkeling in Polen, zien we dat ook Londen internationaal een belangrijke speler blijft met een aantal significante IPO's. Vooral bedrijven in de olie-, gas- en grondstoffenindustrie zien Londen als dé beurs voor een introductie", vertelt Martin Coenen, partner Capital Markets Group bij PwC.

Ver verwijderd van recordjaren

Ondanks de gestage toename van het aantal beursintroducties de afgelopen kwartalen, is de markt nog ver verwijderd van de recordcijfers van voor de economische crisis. De redding komt wellicht uit het oosten van Europa. Hier zag de Warsaw Stock Exchange het aantal IPO's toenemen van vijftien in het eerste kwartaal tot 25 in het tweede kwartaal met een totale waarde van 3.150 miljoen euro. Dit was hoofdzakelijk te danken aan de beursgangen van de verzekeringsgroep PZU en nutsbedrijf Tauron Polska Energia S.A. Samen waren zij goed voor meer dan 3 miljard euro. Hiermee vormden zij twee van Europa's grootste IPO's. Andere grote introducties in het tweede kwartaal waren Essar Energy PLC en Fidelity China Special Situations die respectievelijk 1.485 miljoen euro en 526 miljoen euro ophaalden in Londen, en Amadeus die een waarde van 1.317 miljoen euro vertegenwoordigde voor de Spaanse beurs.

Zowel NYSE Euronext (waar ook de Amsterdamse beurs bij is aangesloten) en de Deutsche Börse zagen de waarde van hun beursgangen sterk teruglopen. NYSE Euronext telde nog wel 10 introducties, maar haalde hiermee slechts 56 miljoen euro op ten opzichte van 303 miljoen in het eerste kwartaal. De Duitse beurs deed het nog minder met slechts 2 beursintroducties die een waarde vertegenwoordigden van 5 miljoen euro. Coenen verwacht een positiever IPO-klimaat richting het vierde kwartaal: "Bedrijven die zich voorbereiden op een mogelijke beursgang, hopen dat de zomermaanden voor wat meer stabiliteit in de markt zorgen na een zeer volatiel eerste halfjaar. Dit zou moeten zorgen voor een positiever IPO-klimaat in het vierde kwartaal."

VS en China

Ook aan de Amerikaanse beurzen steeg het aantal IPO's. In het tweede kwartaal gingen 39 bedrijven naar de beurs met een totale waarde van 3.968 miljoen euro tegenover 27 in het vorige kwartaal met een waarde van 2.968 miljoen euro. Daarmee laten de Europese beurzen voor het tweede kwartaal op rij de Amerikanen achter zich. China loopt echter wereldwijd voorop. In het eerste halfjaar van 2010 vonden 176 beursintroducties plaats met een totale waarde van circa 23 miljard euro. PwC schat dat het Chinese IPO-aantal voor 2010 uit zal komen rond de 300 introducties.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.pwc.nl