Rijksoverheid


Nieuwe databank bundelt alle toeristische informatie

Nieuwsbericht | 07-07-2010

Alle regionale bureaus voor toerisme en VVV's in Nederland kunnen gebruik maken van een databank waarin alle toeristische informatie is gebundeld.

Minister Van der Hoeven nam de Nationale Databank voor Toerisme, Recreatie en Cultuur (NDTRC) op woensdag 7 juli 2010 officieel in gebruik. De NDTRC zorgt ervoor dat de Nederlandse informatie over toerisme en vrije tijd efficiënter toegankelijk wordt.

Theatervoorstelling

VVV Nederland, het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en het Nederlands Uitburo hebben het initiatief genomen tot de ontwikkeling van de landelijke databank. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunde het initiatief, waarna VVV Nederland het voortouw heeft genomen in de daadwerkelijke ontwikkeling. "De nieuwe databank bewijst direct zijn waarde," aldus Van der Hoeven. "Toeristen die een avondje uit willen, vinden behalve een leuke theatervoorstelling ook meteen een restaurantje om vooraf wat te eten; een leuke kroeg om na de voorstelling wat te drinken; en een parkeerplaats. Bovendien kan men met een paar muisklikken reserveren. Leuker en makkelijker kan het bijna niet.Toerisme is een belangrijke economische sector. Door deze samenwerking wordt daar extra inhoud aangegeven."

Productontwikkeling

De Nationale Databank wordt gevuld met informatie die door de Regionale Bureaus voor Toerisme en de VVV-organisaties in heel Nederland wordt verzameld. Zij gaan de data ook intensief gebruiken voor hun informatie, promotie, marketing, productontwikkeling en netwerkactiviteiten. De organisaties achter NDTRC ontwikkelen ook nieuwe toepassingen die inspelen op de wensen en behoeften van toeristen.

Dagje uit

De Bureaus voor Toerisme in Gelderland (Achterhoek, Rivierenland, Veluwe en regio Arnhem-Nijmegen), Amsterdam Toerisme en Congresbureau, Marketing Groningen, Promotie Zeeland Delta, de VVV/Bureau voor Toerisme organisaties in de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en de provincie Utrecht al bij de NDTRC aangesloten. Nederlanders gaan jaarlijks zo'n 18 miljoen keer korter of langer op vakantie en 900 miljoen keer een dagje uit. Daarmee is binnenlands toerisme en recreatie een belangrijke economische sector geworden, die een bijdrage levert aan het Nederlandse vestigings- en leefklimaat. In de binnenlandse toeristische sector gaat per jaar 20 miljard euro om.