Gemeente Soest

Gedenkplaats `33 van Soesterberg' beschermd

07 juli 2010

Het college wil de plek op de vliegbasis waar 33 verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog zijn gefusilleerd, beschermen en in stand houden. Daarom wordt deze plek specifiek als gedenkplaats opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan voor de vliegbasis. Op die manier is het behoud gewaarborgd.

Houten kruis

Kort na de oorlog is op de plek waar 33 verzetstrijders zijn gefusilleerd ter nagedachtenis een ruwhouten kruis geplaatst. Het opschrift van het houten kruis luidde toen: "Hier werden vele Nederlanders door Duitse hand gefusilleerd 1940-1945". Ter plekke is naast het houten kruis ook de oude schietbaan nog goed herkenbaar.

33 van Soesterberg

Jaarlijkse herdenking

Jarenlang heeft de Koninklijke Luchtmacht zich over het houten kruis en de fusilladeplaats ontfermt. Ieder jaar wordt op 19 november een herdenkingsdienst gehouden. In verband met de sluiting van de vliegbasis wordt deze dienst sinds vorig jaar georganiseerd door de Stichting 4 en 5 mei Soest-Soesterberg. Ook heeft de stichting samen met de gemeente Soest de herdenkingsplek overgenomen.

Bij de herdenking wordt ook de basisschool De Egelantier betrokken aangezien de school het houten kruis heeft geadopteerd.

Verzoek Stichting 4 en 5 mei Soest-Soesterberg

Omdat de Stichting 4 en 5 mei Soest-Soesterberg bang is dat de gedenkplek na openstelling van het gehele vliegbasisterrein verdwijnt, hebben zij de gemeente verzocht een regeling te treffen ter bescherming van het oorlogsmonument.

Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor de vliegbasis. Daarom heeft het college besloten in dit bestemmingsplan een regeling op te nemen waarbij de aanwezigheid van de plek met het gedenkteken nader wordt aangeduid. Ook bij het verdere beheer van het terrein wordt rekening gehouden met de gedenkplek. Op deze manier wordt de gedenkplaats beschermd en behouden.