Gemeente Alkmaar


Nieuw Alkmaars Peil: alle wijken op niveau

Alkmaar, 7 juli 2010

Wethouder Leerink nodigt iedereen uit om mee te denken over onze buurten.

Wethouder buurtgericht samenwerken, Gert Jan Leerink heeft plannen met de Alkmaarse buurten. Naast het bestaande buurtgericht samenwerken, wil Leerink een extra aanpak om alle wijken binnen 10 jaar op niveau te krijgen. Welk niveau? Dat wordt samen met de partijen en de bewoners uit die wijk bepaald. Het is een extra gebiedsgerichte aanpak en een samenwerking tussen de gemeente, woningbouwcorporaties en bewoners.

"De ervaring heeft geleerd dat ieder buurt of wijk na dertig jaar toe is aan een grondige revisie oftewel een totale opknapbeurt. Te vaak wachten we met het aanpakken van een buurt of wijk tot er problemen zijn. Daar willen we vanaf. We willen de problemen voor zijn", aldus Gert Jan Leerink wethouder buurtgericht samenwerken.

Methode: Nieuw Alkmaars Peil
Plezierig wonen begint met een leefbare wijk waar mensen zich veilig voelen, een baan hebben en waar de nodige wijkvoorzieningen zijn op het gebied van sport, welzijn, zorg en cultuur. Het opknappen van een buurt gaat het best als de krachten worden gebundeld en in een kort tijdsbestek alles in een buurt wordt aangepakt. Met de methode `Nieuw Alkmaars Peil' wordt een nieuwe standaard geïntroduceerd voor een integrale, programmatische aanpak van een aantal Alkmaarse wijken/buurten, met aandacht voor zowel fysieke als sociale aspecten. Daarbij gaat het er vooral om op basis van een inventarisatie van o.a. woningvoorraad, scholen, veiligheid, werkgelegenheid en voorzieningen, goed onderbouwde keuzes te maken voor extra aandacht en investeringen in de wijk.

Gemeenschappelijk draagvlak
Het gaat om een gezamenlijk draagvlak bij het Nieuw Alkmaars Peil. Dus alle partijen inclusief de bewoners denken samen mee aan welk niveau (peil) hun wijk dient te voldoen. Waar mogelijk en nodig worden keuzes gemaakt voor noodzakelijke investeringen. De verschillende partijen/partners en bewoners in de stad dienen hun verantwoordelijkheid te nemen voor het op niveau houden van de Alkmaarse wijken.

Hoe nu verder?
Er ligt nu een startnotitie waarin de eerste ideeën over het Nieuw Alkmaars Peil: alle wijken op niveau zijn geformuleerd. Tijdens de zomer zoekt Gert Jan Leerink de partijen in de stad op en gaat met ze om de tafel. In september gaat Leerink de wijken in om met u de ideeën te bespreken en te horen wat u van uw buurt vindt. Een buurt per keer, dus dat worden acht gesprekken in september.

Het streven is in januari 2011 concreet met het Nieuw Alkmaars Peil: alle wijken op niveau en alle partijen van start te gaan in twee wijken. Welke wijken dat zijn, is nog niet bekend.

Na de zomer volgt meer nieuws over deze ontwikkeling via de stadskrant of www.alkmaar.nl.