Gemeente Voerendaal


\ 7/7/2010 - Aanpak fraude succes

Kompas, gemeentelijk collectief voor werk inkomen en zorg van de gemeenten Nuth, Simpelveld en Voerendaal geeft een helder signaal af. Frauderen kan en mag niet en daarop wordt door Kompas aktief ingezet. Uitkeringen zijn immers alleen bestemd voor mensen die deze uitkering daadwerkelijk nodig hebben.
Onderzoek
Dat deze inzet tot resultaat leidt heeft Kompas de afgelopen jaren bewezen. Zo zijn er zeventig onderzoeken in 2009 verricht, waarbij in meer dan de helft sprake was van beëindiging dan wel intrekking of afwijzing van de uitkering. Daarnaast is in dat jaar 181.000 euro aan bijstandsgelden teruggevorderd en zes keer aangifte bij Justitie gedaan. Eén aangifte uit 2008 heeft zelfs geleid tot veroordeling van de rechtbank tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Fraude melden
De sociale recherche onderzoekt allerlei vormen van fraude op het gebied van samenwoning, verblijfplaats, inkomen en vermogen. U als burger kunt ook een steentje bijdragen aan het voorkomen en opsporen van bijstandsfraude door alle vermoeden van fraude te melden. Hoe kunt u een vermoeden van fraude melden?
U kunt al dan niet anoniem het formulier melden fraude (zie hiervoor www.isd-kompas.nl) sturen naar Kompas, ter attentie van de sociaal rechercheur, Antwoordnummer 10216, 6360 XV Nuth. Ook kunt u bellen naar de tiplijn van de sociale recherche 045-5659259 of 045-5659149 of per e-mail via info@isd-kompas.nl en door invulling van uw gegevens en bijvoeging van het formulier melden fraude.

Indien u anoniem wenst te blijven, dan adviseren wij u om schriftelijk of telefonisch te reageren.