GroenLinks


Europees Parlement legt bankiersbonussen aan banden

Woensdag 7 juli 2010, 14:06u - Bas Eickhout

* bonussen

* Europees financieel toezicht

Europees Parlement legt bankiersbonussen aan banden

Het Europees Parlement heeft woensdag besloten om de bonussen van bankiers te beperken. GroenLinks is zeer tevreden dat Europa nu haar tanden laat zien op een terrein waar de lidstaten vaak niet durven in te grijpen. Volgens de nieuwe regelgeving wordt zeventig procent van de bonus pas uitgekeerd na drie jaar, als blijkt dat de behaalde winsten van de bank ook op langere termijn blijven staan.

GroenLinks-Europarlementariƫr Bas Eickhout vindt dat er goede stappen zijn gezet. "Met deze regelgeving voorkomen we de situatie die we tijdens de bankencrisis hadden waarin bestuurders met veel geld naar huis gingen, waarna de banken dreigden om te vallen omdat ze teveel risico hadden genomen."

Bonussen terugvorderen

Naast het opdelen van de uitbetaling van de bonussen, worden ook de bonussen verlaagd. De hoogte van de bonus moet in verhouding staan met het salaris van de bankier. Ook daar komen Europese richtlijnen voor. Bovendien zijn de uitgekeerde bonussen terug te vorderen als een bank achteraf in de problemen raakt.

"Wanneer een bank gered wordt door de staat, betaalt in feite de belastingbetaler voor de risico's die een bank genomen heeft. Doordat nu bonussen terug te vorderen zijn, zal de pijn dus ook liggen bij de bankiers zelf. Dit is een belangrijk middel om bestuurders van banken verantwoordelijker om te laten gaan met het geld dat zij beheren," aldus Eickhout.