Technische Universiteit Eindhoven

FOM en TU/e bevestigen afspraken over verhuizing 'Rijnhuizen'

Geplaatst: 07 juli, 2010

TU/e-rector Hans van Duijn en FOM-directeur Wim van Saarloos ondertekenden op dinsdag 6 juli een zogeheten 'memorandum of understanding'. Daarin formaliseren ze de afspraak om het FOM-instituut Rijnhuizen te verhuizen naar de TU/e-campus en daar uit te bouwen.

TU/e-rector Hans van Duijn (links) en FOM-directeur Wim van Saarloos. Foto: Bram Lamers.

In 2015 moet het nieuwe instituut, dat een eigen gebouw krijgt in de buurt van gebouw N-laag, de deuren openen. De bestaande onderzoekslijnen op het gebied van fusie-energie en nanolagen voor de computerchipindustrie worden uitgebreid met nieuwe groepen. De nationaal coördinerende rol zal vervuld gaan worden via focusgroepen (dependances) aan verschillende Nederlandse universiteiten. Ook gaat het instituut nauw samenwerken met bestaande
energieonderzoeksinstellingen. De werktitel voor het nieuwe instituut wordt DIFFER (Dutch Institute For Fundamental Energy Research).

FOM-directeur Wim van Saarloos zei bij de ondertekening blij te zijn met het constructieve overleg dat tot nu toe met de TU/e gevoerd is over de verhuizing van Rijnhuizen naar Eindhoven. Rector Van Duijn liet weten dat de TU/e, de stad Eindhoven en de regio trots zijn op de komst van Rijnhuizen. Hij nodigde de FOM-medewerkers uit om in het najaar de stad Eindhoven en de campus te bezoeken. Volgens Van Duijn past het instituut uitstekend in alle initiatieven die er op dit moment gaande zijn op energiegebied, zoals de aanwijzing van de TU/e als co-locatie voor de KIC InnoEnergy door het EIT (European Institute of Innovation and Technology).

De Raad van Bestuur van FOM neemt de definitieve beslissing over de voorgenomen verhuizing wanneer de financiering van het nieuwe laboratorium verzekerd is en de FOM-ondernemingsraad met alle plannen heeft ingestemd.