Gemeente Deurne


Persberichten

Geen provinciale subsidie voor ontwikkeling Neerkant

Dorpsstraat Neerkant

De provincie Noord-Brabant heeft besloten dat de gemeente Deurne geen subsidie krijgt voor de uitvoering van het Integraal Dorpsontwikkelingsprogramma (IDOP) van Neerkant. Het IDOP is niet sociaal-cultureel genoeg, maar richt zich te veel op ruimtelijke aspecten zoals het herinrichting van een plein en het aanleggen van sportvoorzieningen.

Wat nu?
De gemeente Deurne is al gestart met het uitvoeren van zeven van de acht projecten uit het IDOP. Eén van de projecten: Herinrichting van het centrumgebied, wordt op dit moment niet uitgevoerd. De gemeente Deurne heeft hier nu geen geld voor.

Het besluit van de provincie
De gemeente Deurne heeft een subsidieverzoek ingediend op basis van de Subsidieregeling Uitvoeren integrale dorpsontwikkelingsplannen Noord-Brabant 2009-2010. Een van de voorwaarden voor subsidieverstrekking is dat minimaal 50 % van de maatregelen in het IDOP gericht moet zijn op sociaal-culturele aspecten. In het IDOP Neerkant staan vooral maatregelen rondom de herinrichting van het centrumgebied (rijbanen, parkeren, groen, verblijfsgebied enzovoort) en het samenbrengen van sportvoorzieningen (aanleg, bouw en infrastructuur). Hiermee voldoet Deurne niet aan de subsidievoorwaarden.

Wat staat precies in het IDOP van Neerkant?
Het IDOP Neerkant is in 2007 gemaakt door de inwoners van Neerkant. Een IDOP is een uitvoeringsgericht programma, dat zo'n 10 jaar vooruit kijkt. Het geeft antwoord op de vraag hoe de inwoners vinden dat hun dorp zich zou moeten ontwikkelen op het gebied van leven, wonen en werken. Er staat ook in hoe de leefbaarheid bevorderd zou kunnen/moeten worden.

De volgende maatregelen, activiteiten en beleidsdoelstellen vormen de kern uit het IDOP van Neerkant:

1. Realiseren van een multifunctioneel dienstencentrum;
2. Nieuwe woningbouwlocaties met prioriteit voor jongeren en senioren;
3. Realiseren van enige nieuwe parkeerplaatsen nabij de Moostenstraat;
4. Ontwikkelen van een klein bedrijventerreintje rond de Schansweg;
5. Verkeersmaatregelen om verkeer door Neerkant te ontmoedigen of af te remmen;

6. Jongerenactiviteiten en werkgroep jongeren;
7. Communicatie rondom de begeleiding van nieuwe economische initiatieven;

8. Herinrichting van het centrumgebied.

Gemeente Deurne | Postbus 3, 5750 AA, Deurne | Markt 1, 5751 BE, Deurne | Tel. 0493 387 711 | info@deurne.nl