Rijksoverheid


Staatssecretaris Van Bijsterveldt geeft drie kunstwerken terug aan joodse nabestaanden

Nieuwsbericht | 07-07-2010

Staatssecretaris Bijsterveldt heeft een besluit genomen over een vijftal claims op vijf kunstwerken uit de collectie van Nederlands Kunstbezit. Op advies van de Restitutiecommissie heeft zij drie claims gehonoreerd en twee claims afgewezen.

Drie kunstwerken - twee schilderijen en een Perzisch medaillontapijt - zullen worden teruggegeven aan de nabestaanden van de oorspronkelijke, joodse eigenaren. Het gaat hierbij om kunstwerken waarvan de Restitutiecommissie heeft geoordeeld dat zij als direct gevolg van het naziregime onvrijwillig uit het bezit van deze eigenaren zijn geraakt.

Het gaat hier ten eerste om het schilderij Allegorie op de aarde en het water van Jan Brueghel I. Het schilderij is in bruikleen bij het Noordbrabants museum. Het schilderij wordt teruggegeven aan de erfgenamen van de joodse kunsthandelaar Max Stern.

Het tweede schilderij, getiteld Nederlands stadsgezicht van A. Eversen, zal worden teruggegeven aan de erfgenamen van Joseph Stodel, een diamantair uit Amsterdam.

Het Perzisch medaillontapijt zal worden gerestitueerd aan de erfgenamen van de joodse zakenmannen Samuel van den Bergh en Daniel Wolf. Beide families ontvangen een gelijk aandeel.

Wat betreft de andere twee kunstwerken, heeft de commissie geoordeeld dat onvoldoende is komen vast te staan dat de bewuste objecten in het bezit zijn geweest van de gestelde oorspronkelijke eigenaren. Het betreft hier het schilderij Schepen bij een kust van Govert van Emmerik en een commode in régence-stijl. Deze claims, ingediend door de erfgenamen van Hartog Zadick respectievelijk de erfgenamen van Saemy Rosenberg, zijn niet gehonoreerd.