Gemeente Delfzijl

Delfzijl investeert in Open Monumentendag

Met een bedrag van 5.000 euro subsidieert de gemeente Delfzijl de Stichting Cultureel Erfgoed voor het publieksevenement Open Monumentendag 2010.

Dit landelijke evenement vindt ieder tweede weekend van september plaats, dit jaar is dat op 11 en 12 september. Dit jaar is het thema: de smaak van de negentiende eeuw.

Stichting Cultureel Erfgoed verzorgt al jaren de publieke openstelling van monumenten op Monumentendag. Dit jaar werkt de stichting samen met het IVAK en de gemeente en overlegt zij met de Delfzijlster Handelsvereniging en Horecabelang. Doel is om voor Open Monumentendag een programma te verzorgen dat aantrekkelijk is voor jong en oud en interessant voor zowel inwoners als toeristen. Met een plattegrond, verschillende activiteiten en deelname van diverse monumenten maken mensen kennis met de Delfzijlster cultuurhistorie. De stichting ontwikkelt de materialen dusdanig dat deze ook na Monumentendag bruikbaar zijn en bij de VVV en monumenten verkrijgbaar blijven.

Open Monumenten Klassendag 10 september
Een nieuwe onderdeel van de Open Monumentendag is de Open Monumenten Klassendag. Het IVAK heeft de basisscholen in de gemeente Delfzijl uitgenodigd om mee te doen aan deze dag die op vrijdag 10 september plaatsvindt. Achttien basisscholen doen mee. De kinderen brengen onder begeleiding van hun docent en een IVAK-docent een bezoek aan de verschillende monumenten. Met behulp van oude fotoâs en begeleidend lesmateriaal krijgen de kinderen een goed beeld van hoe Delfzijl er in de negentiende eeuw uitzag. Â