Eerste Kamer der Staten Generaal

Senaat bekrachtigt nieuwe status voor eilanden van de Nederlandse Antillen

7 juli 2010

Impressie van het debat

Het land Nederlandse Antillen binnen het Koninkrijk der Nederlanden verdwijnt. Daarvoor in de plaatsen komen twee nieuwe landen: Curaçao en Sint Maarten, naast het al sinds 1986 bestaande land Aruba. De eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden openbare lichamen binnen het land Nederland. De streefdatum is 10 oktober van dit jaar: 10-10-10.

Aan het slot van een historisch debat op dinsdag 6 juli heeft de Eerste Kamer in aanwezigheid van afgevaardigden van de Nederlandse Antillen en Aruba en van de ministerpresidenten van deze landen de noodzakelijke wijzigingen van het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden met algemene stemmen aanvaard.

Ook stemde de Eerste Kamer in met een reeks rijkswetten over openbaar ministeries, politie, de Raad voor de Rechtshandhaving, financieel toezicht en de vaststelling van de zeegrens tussen Curaçao en Bonaire en tussen Sint Maarten en Saba. De senaat bekrachtigde eveneens een aantal nieuwe rijkswetten voor instelling van een Gemeenschappelijk Hof van Justitie, alsook de aanpassing van bestaande rijkswetten als gevolg van de oprichting van de nieuwe landen. De SP-fractie liet aantekenen tegen de wet op het financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten te zijn.

Op eigen kracht

Voor de stemmingen spraken de beide ministerpresidenten van de Nederlandse Antillen en Aruba, respectievelijk mevrouw De Jongh-Elhage en de heer Eman, de Leden van de Eerste Kamer toe. Ook Voorzitter Atacho van de Staten van de Nederlandse Antillen en voorzitter Croes van de Staten van Aruba voerden in de Eerste Kamer het woord. Statenvoorzitter Croes zei dat Nederland en de eilanden in het Caribisch gebied elkaar voortaan moeten zien als `strategische partners' die resultaat voor het koninkrijk als geheel kunnen boeken. Minister-president De Jongh-Elhage herinnerde aan de banden met het huis van Oranje. Prins Hendrik de zeevaarder, zoon van koning Willem II, wiens geschilderde evenbeeld prominent in de vergaderzaal hangt achter de stoel van de voorzitter, zette in 1835 als eerste Oranje voet aan wal op alle bovenwindse en benedenwindse eilanden die later de Nederlandse Antillen zouden vormen.

Volgens de scheidende minister-president van de Nederlandse Antillen zijn ook de woorden van wijlen koningin Wilhelmina uit het oorlogsjaar 1942 nog steeds van kracht en inspirerend voor degenen die zich bezighouden met de herstructurering van het hele koninkrijk. "Steunend op eigen kracht, doch met de wil om elkander bij te staan", was destijds het motto van de vorstin in Ballingschap. Volgens De Jongh-Elhage inspireren deze woorden ook vandaag nog tot samenwerking en respect tussen gelijkwaardige burgers binnen het Koninkrijk.

Minister-president Eman van Aruba zei dat zijn land een bijdrage wil leveren aan het ontwikkelen van het `concept koninkrijk'. Hij herinnerde eraan dat Aruba in 1986 de status aparte heeft verkregen en aankoerste op volledige onafhankelijkheid in 1996. Het heeft volgens Eman veel moeite gekost om binnen het Koninkrijk der Nederlanden te mogen blijven, maar nu wil Aruba ook samen met de andere landen er iets moois van maken.

Staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zei dat met het verdwijnen van het land Nederlandse Antillen er een `rubberen' bestuurslaag wegvalt en er meer rechtstreeks zaken gedaan kunnen worden met de eilanden afzonderlijk. Voor de VVD-fractie was het verdwijnen van de dubbele bestuurslaag een van de belangrijkste redenen om voor te stemmen.

De staatssecretaris beloofde aanzetten te zullen geven voor een toekomstvisie op de rol van Nederland en de delen in het Caribische gebied binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Senator Quik-Schuijt van de SP verwoordde gevoelens van onzekerheid over de toekomst, maar zij hoopte toch op een positieve ontwikkeling. 'Het is zoiets als jongeren die praten over de zin van het geloof. Dat is een sprong in het duister. Dat doen wij nu ook een beetje. Maar een sprong in het duister kan ook veel goeds brengen als men er maar positief tegenaan kijkt.'

Waarborgfunctie

Senator Van Kappen van de VVD zag als positief punt in het debat dat de ministers-presidenten van Aruba en de Nederlandse Antillen met een hoofdknik aangaven te begrijpen dat in Nederland zorgen leven over de toestroom van kansarme Antilliaanse jongeren die hier kansloos zijn en in het criminele circuit terecht komen. 'Deze hoofdknikken zeggen mij meer dan alle woorden die al aan dit onderwerp zijn gewijd', zei senator Van Kappen.

Senator Quik-Schuijt kreeg van de afgevaardigden Atacho en Marlin uit de Antillen de verzekering dat de landen Sint Maarten en Curaçao gaan werken aan het opnemen van de rechten van het kind in hun staatsregelingen.

Overigens moeten de staatsregelingen voor Curaçao en Sint Maarten nog worden vastgesteld. Voor Sint Maarten zal dat op 20 juli gebeuren, verzekerde afgevaardigde Marlin en voor Curaçao is eerst een verkiezingen nodig van een nieuwe Eilandsraad. Deze verkiezing is voorzien eind augustus. In de huidige Eilandsraad ontbrak de tweederde meerderheid voor de voorgestelde staatregeling (12 stemmen voor en 9 tegen). In de nieuwe Eilandsraad is slechts een enkelvoudige meerderheid nodig. Staatssecretaris Bijleveld verzekerde de Eerste Kamer dat opheffing van het land Nederlandse Antillen per 10 oktober niet doorgaat als de staatsregelingen voor Curaçao en Sint Maarten dan niet rond zouden zijn.

Senator Linthorst van de PvdA was kritisch over het volgens haar ontbreken van strijdbaarheid van de bewindslieden Bijleveld en Hirsch Ballin op het punt van de waarborgfunctie van Nederland bijvoorbeeld voor minimumregelingen op het gebied van armoede, onderwijs en zorg. Staatssecretaris Bijleveld antwoordde op vragen over dit onderwerp dat het Statuut van het Koninkrijk er niet in voorziet dat Nederland bijspringt als de landen in het Caribisch gebied met begrotingstekorten te kampen krijgen. 'Het mag wel, maar het hoeft niet.'

Toekomstvisie

De PvdA-fractie betreurt het dat de wijziging van de staatkundige verhoudingen niet is aangegrepen om tot meer volwassen verhoudingen binnen het Koninkrijk te komen. 'Te vaak wordt de communicatie tussen de partners in het Koninkrijk overheerst door wantrouwen', oordeelde senator Linthorst. 'Na 56 jaar Statuut zou de vraag wat de PvdA betreft moeten zijn wat we nu eigenlijk van en met elkaar willen'. Het wachten is volgens haar fractie op de toekomstvisie die de regering in samenwerking met de partners gaat ontwikkelen. Positief oordeelde de PvdA-fractie het dat de regering zich wil inspannen de nieuwe landen op weg te helpen.

De PvdA-senator wees erop dat in het verleden nooit gebruik is gemaakt van de mogelijkheid die Nederland heeft om in te grijpen, bijvoorbeeld als het gaat om de georganiseerde criminaliteit op Sint Maarten. 'Is er bereidheid of politieke moed om in te grijpen?', vroeg senator Linthorst. De PvdA-fractie blijft net als andere fracties zorgen houden over Sint Maarten dat met een bevolking van 40.000 legale bewoners of 70 á 80.000 (inclusief illegalen) een volwaardige regering moet optuigen. De kleinschaligheid zou de lokale overheid wel eens teveel afhankelijk van grote bedrijven en organisaties, vreesde senator Linthorst. Afgevaardigde Marlin was optimistisch: 'We kunnen nu gaan bouwen aan onze toekomst. Tot dusverre waren we te afhankelijk van het land Nederlandse Antillen'.

---


* stenogram 6 juli 2010 pdf icoon