Rijksgebouwendienst


Akkoord over gezamenlijke huisvesting planbureaus

woensdag, 7 juli 2010

De (plaatsvervangend) Secretarissen Generaal van de ministeries van VROM, Economische Zaken (EZ) en Volksgezondheid, Wezijn en Sport (VWS ) hebben een intentieverklaring getekend voor het gemeenschappelijk gebruik van een pand voor de drie planbureaus. Locatie is de huidige hoofdzetel van het ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 30.

Dit betekent dat het Centraal Planbureau (CPB), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dit monumentale pand betrekken. Economische Zaken verlaat de locatie eind 2012 of begin 2013.

Voordat de planbureaus verhuizen, wordt het gebouw eerst grondig gerenoveerd. Belangrijk onderdeel van de renovatie is de manier waarop de huisvesting optimale uitvoering van de werkprocessen van de planbureaus kan faciliteren. Hier zijn verschillende varianten mogelijk, die de komende tijd worden onderzocht.

Naar verwachting start de renovatie gestart in 2013 en moet begin 2015 klaar zijn voor gebruik.

Het gebouw
Het gebouw behoort tot de strategische voorraad van het Rijk en ligt op een unieke locatie tussen het Haagse Bos en Den Haag CS. Het gebouw stamt uit 1917 en is vermoedelijk ontworpen door Th. (Henry) Teeuwisse, J.F. van Hoytema en Gustav Cornelis (Kees) Bremer. Het is een Rijksmonument en beschikt over 20.922 m2 BVO. Op dit moment werken circa 500 medewerkers van EZ in het gebouw. In 1987 werd een grote uitbreiding - voornamelijk tussen de voor- en achtergevel - aan het pand gerealiseerd. Hierdoor kon het vooraanzicht van het pand zoveel mogelijk intact blijven. Het ontwerp van de renovatie is van architect Ruijssenaars, de renovatiewerkzaamheden werden in 1993 voltooid.
---