RMU stuurt brandbrief naar onderhandelaars paars-plus

07/07/2010 16:50

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

Schalk: "Verharding tast klimaat in Nederland aan"

De RMU maakt zich ernstig zorgen over de politieke ontwikkelingen. Dit schrijft Peter Schalk, Raad van Bestuur van de RMU, in een brandbrief aan de onderhandelaars voor Paars-plus. Schalk roept op een klimaat te creëren waarin alle burgers die zich houden aan de wet kunnen participeren en floreren.

"Het algemene gevoelen is dat er een verharding plaatsvindt, waardoor het klimaat in Nederland wordt aangetast" aldus Peter Schalk. Grondtoon van de brandbrief aan de onderhandelaars in Den Haag is zorg voor de samenleving van morgen. "Is daarbij nog ruimte voor alle bevolkingsgroepen?" zo vraagt Schalk zich af.

De RMU roept daarom op tot een klimaat van verdraagzaamheid. Vanuit het Bijbelse perspectief om God lief te hebben boven alles, en onze naaste als onszelf, wijst de RMU op de noodzaak van verantwoorde keuzes.

Klimaatverbeteringen

Op diverse punten worden de zorgen concreet gemaakt. Zo moet er bij de hervorming van de arbeidsmarkt oog zijn voor een mild klimaat voor zwakken in de samenleving. Ook gezinnen mogen niet in de kou komen te staan. Zelfontplooiing en economische zelfstandigheid mogen niet prevaleren boven het recht van kinderen op warmte, zorg, liefde en geborgenheid. Een pleidooi van de RMU voor het kindgebonden budget sluit daar op aan.

Verder wijst de brandbrief op het belang van ethiek en beroep. Ruimte voor gewetensbezwaar en bescherming van de zondag als heilzame collectieve rustdag horen daar bij. De RMU heeft bovendien grote zorgen over de rechtstaat. Het gelijkheidsbeginsel dreigt een opgelegd supergrondrecht te worden. Daardoor ontstaat spanning, bijvoorbeeld op de vrijheid van onderwijs. De RMU roept op de balans in de grondrechten te waarborgen.

Tot slot vraagt de RMU in de brandbrief aandacht voor een duurzaam klimaat en een duurzame economie.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.rmu.org