Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Prestatiecontract project Veilige Publieke Taak ondertekend

7 juli 2010

In de regio Groningen wordt de samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie, regionale brandweer, ambulancezorg Groningen, openbaar vervoer (Qbuzz) en het Universitair Medisch Centrum (UMCG) versterkt. Burgemeester Rehwinkel ondertekende vandaag in aanwezigheid van de directeur Veilige Publieke Taak (VPT) een prestatiecontract. Dit contract moet zorgen voor een afname van het aantal gevallen van agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak.

Agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak is een groeiend probleem in de regio Groningen. Door het ondertekenen van het prestatiecontract en het aangaan van een samenwerkingsverband is een stevige impuls gegeven aan het gezamenlijke terugdringen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Door krachtig en eenduidig optreden van de betrokken organisaties moet invulling worden gegeven aan het contract.

Om geweld tegen werknemers in een publieke taak terug te brengen, wordt de samenwerking in de keten tussen politie, openbaar ministerie en andere genoemde partners verder verstevigd. Daarnaast staat in de overeenkomst de dadergerichte aanpak centraal. Zo moet een regionale, integrale en ketengerichte aanpak plegers van geweld van medewerkers met een publieke taak worden gerealiseerd.

De ondertekenaars van het contract hebben ieder afzonderlijk al maatregelen opgesteld om agressie en geweld tegen de medewerkers terug te brengen. Doel van deze aanpak is het afgeven van een helder signaal naar de daders. Voor een eenduidige aanpak is het gezamenlijk stellen van een norm over wat wel en wat niet acceptabel is van belang. Bovendien wordt ieder incident geregistreerd. Daarnaast is afgesproken dat de werkgever altijd aangifte doet bij agressie en geweld. Met politie en openbaar ministerie worden afspraken gemaakt over het proces voor én na de aangifte. De betrokken organisaties accepteren geen agressie en geweld tegen hun medewerkers en treffen dezelfde maatregelen. Het programma Veilige publieke taak zorgt voor een landelijke uitrol van de opgedane ervaringen.