Gemeente Best

Scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven bijten spits af!

07-07-2010

Gemeente start project zelfcontrole brandveiligheid Deze zomer start de afdeling Veiligheid en Handhaving met een project waarbij organisaties zelf de brandveiligheid van hun eigen gebouw gaan beoordelen. Een vorm van zelfcontrole dus. In eerste instantie gaat het om een proef, waarbij basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven als eerste worden benaderd.

Zelfcontrole
De basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen krijgen een controlelijst die zij kunnen gebruiken om zelf de brandveiligheidsituatie te kunnen beoordelen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de aanwezigheid en werking van brandblussers, brandmelders en nooduitgangen. De ingevulde vragenlijsten moeten bij de gemeente worden ingeleverd.

Aan de hand van de ingevulde controlelijsten voert de gemeente steekproefsgewijs controles uit. Organisaties die de controlelijst niet of niet volledig ingevuld terug sturen, moeten altijd rekening houden met een controle.

Doel
Met dit project wil de gemeente meer bewustwording creëren op het gebied van brandveiligheid en de verantwoordelijkheid bij de gebruiker van de gebouwen leggen. De gemeente heeft in eerste instantie een ondersteunende rol op het moment dat er bij het invullen van de controlelijst vragen zijn.

Verantwoord
Tot nu toe bracht de gemeente jaarlijks een controlebezoek aan deze organisaties. Op basis hiervan heeft zij een goed beeld gekregen van de brandveiligheidsituatie bij de basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De gemeente acht het daarom verantwoord om dit project uit te voeren, omdat het juist de bewustwording en daarmee de veiligheid moet vergroten.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de heer M. Wasmus, afdeling Veiligheid en Handhaving, telefoon: (0499) 360 911.

Nooduitgang

---