Ministerie van Defensie

EOD ruimt explosieven op Vliegbasis Leeuwarden

7 juli 2010, 16.59 uur

De 2 bommen met links de 4 stuks boordwapenmunitie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vanmiddag op Vliegbasis Leeuwarden 2 vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. De 250 kilo zware bom van Duitse makelij en een bom van bijna 20 kilo werden vorige week voorafgaand aan werkzaamheden op de basis aangetroffen.

Het Duitse projectiel is destijds niet volledig geëxplodeerd en er was nog 6 kilo explosief materiaal in de bom aanwezig. Naast de 2 bommen werden ook 4 stuks boordwapenmunitie aangetroffen. In overleg met het operatiecentrum en de luchtverkeersleiding werden de explosieven onder de grond tot ontploffing gebracht op het middendeel van het vliegveld. Op de basis waren alle benodigde veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidzone, getroffen. Voor het gebied buiten de basis was vanwege de geringe grootte van de explosieven geen noodzaak tot speciale maatregelen.

Wespennest

Het vliegveld was tijdens de Tweede Wereldoorlog regelmatig het doelwit van geallieerde luchtaanvallen. Dit vanwege de stationering van Duitse jachtvliegtuigen, nachtjagers en bommenwerpers die vanaf de noordwestelijk gelegen basis in bezet gebied gemakkelijk Engeland konden bereiken. Ook gebruikten de Duitsers het vliegveld om de Britse en Amerikaanse bombardementsvluchten te dwarsbomen. Tussen 1940 en eind 1944 werden 400 geallieerde toestellen neergehaald door jagers die waren opgestegen vanaf het Friese vliegveld, wat de bijnaam `wespennest' opleverde. Kort voor het einde van de oorlog bliezen de Duitsers de startbaan, bunkers en overige gebouwen op. Mogelijk is de nu geruimde Duitse bom hiervan afkomstig.