Universiteit Twente

Directeur NedTrain hoogleraar Universiteit Twente

07 juli 2010

De Universiteit Twente (UT) heeft Leo van Dongen, directeur Fleet Services van NedTrain, aangesteld als deeltijd hoogleraar Maintenance Engineering. Van Dongen houdt zich op de UT bezig met onderzoek naar onderhoudsbewust ontwerpen en conditiegebaseerd onderhoud.

Van Dongen werkt sinds 1 juli als hoogleraar Maintenance Engineering bij de vakgroep Ontwerp, Productie en Management en richt zich op het onderhoud van kapitaalgoederen. Hij heeft door NedTrain ervaring met onderhoud van rollend materieel, met name treinen op het spoor. Op de UT zal Van Dongen studenten en promovendi begeleiden en onderzoek doen naar onderhoudsbewust ontwerpen (Design for Maintenance) en conditiegebaseerd onderhoud (Asset Monitoring). Bij Design for Maintenance wordt gekeken naar de wijze waarop een installatie kan worden ontworpen zodat die bedrijfszeker is en tegen lage kosten onderhouden kan worden. Te denken valt aan toegankelijkheid en uitwisselbaarheid van systemen en componenten. Asset Monitoring gaat in op hoe informatie over de actuele conditie van de installatie geautomatiseerd kan worden. Op die manier kan onderhoud goed gepland worden en kunnen ervaringsgegevens verzameld worden voor beter onderhoud in de toekomst.

NedTrain, de werkmaatschappij van NS verantwoordelijk voor het onderhoud van Rollend Materieel, heeft in samenwerking met de drie Nederlandse technische universiteiten in 2009 een onderzoekprogramma opgezet op het gebied van maintenance. Binnen dit onderzoeksprogramma werken promovendi, studenten en medewerkers samen aan strategische beslissingen (Universiteit Twente), tactische aanpak van onderhoud (TU Eindhoven) en operationele besturing (TU Delft). De samenwerking tussen NedTrain en de UT wordt geïntensiveerd door het nieuwe dienstverband.

NedTrain en de UT nemen samen actief deel aan het initiatief van World Class Maintenance om in de onderhoudsector de krachten te bundelen en onderhoud op een hoger plan te tillen. Van Dongen vertegenwoordigt hierin NedTrain en samen met Frans Kokkeler nu ook de UT. Binnen het World Class Maintenance programma bestaat de ambitie van de aangesloten onderwijs- en kennisinstellingen en bedrijven om te werken richting een "topinstituut maintenance" met (nieuwe) leerstoelen en lectoraten op het domein onderhoud. Daarmee wordt de band tussen industrie en onderwijs, zowel bij universiteiten als hogescholen, versterkt.

Prof. dr. ir. Leo A.M. van Dongen (56 jaar) werkt ruim 25 jaar bij de NV Nederlandse Spoorwegen en is sinds 2003 lid van de Directie van NedTrain. Na zijn studie Werktuigbouwkunde heeft hij promotieonderzoek verricht aan de Technische Universiteit Eindhoven. Bij DAF Trucks was hij actief in dieselmotoren ontwikkeling. Zijn loopbaan binnen NS kenmerkt zich door een voornamelijk technische oriëntatie: onder andere projectleider elektrische locomotieven, secretaris van de Raad van Bestuur, vlootmanager bij NS Reizigers en nu is Van Dongen binnen NedTrain verantwoordelijk voor technisch vlootbeheer, onderhoudsystemen, inkoop van materialen en nieuwbouw van bedrijfsmiddelen.