ChristenUnie


Bijdrage Cynthia Ortega AO Tweede Aanpassingswet BES-eilanden

Bijdrage Cynthia Ortega AO Tweede Aanpassingswet BES-eilanden

woensdag 07 juli 2010 10:00

In artikel 5 Wijziging wet vestiging bedrijven worden nieuwe bepalingen opgenomen op grond waarvan een vergunning kan worden geweigerd. Is deze regeling in overeenstemming met het recht op vestiging van bedrijven zoals die in het Europees deel van Nederland van toepassing is, zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie.

Aan het BW BES worden de nieuwe artikelen 80a en 232a toegevoegd waarin zaken met betrekking tot het huwelijksrecht en adoptie nader worden geregeld. Waarom wacht de regering niet met het invoeren van dergelijke regelingen tot uitvoering is gegeven aan de motie-Remkes waarin gevraagd wordt om nadere wetgeving voor het huwelijksrecht, zo vragen de leden van de fractie van de ChristenUnie. Deze leden vragen ook of deze bepalingen een tijdelijk karakter hebben en komen te vervallen na invoering van nieuwe wetgeving voor het burgerlijk huwelijk en het geregistreerde partnerschap. De leden van de fractie ChristenUnie vragen wegens het toevoegen van de bepalingen in de artikelen 80a en 232a hoe dit zich verhoudt tot het beginsel dat burgers binnen het Koninkrijk gelijk behandeld moeten worden. Zijn er meer bepalingen te verwachten waarmee burgers van het Europese deel van het Koninkrijk hun daar verworven rechten meenemen naar de BES-eilanden, zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie.

In hoofdstuk 2b De Taal in het bestuurlijk verkeer zijn bepalingen opgenomen over de taal. De leden van de fractie ChristenUnie vragen, nu de ambtenaren grotendeels uit Nederland komen, of de bepalingen in artikel 4d derde lid, 4e vierde lid en 4f derde lid, betreffende de taal er niet toe leiden dat mensen uitsluitend nog in Nederlands kunnen deelnemen aan het bestuurlijke verkeer. Op welke manier gaat de regering ervoor zorgen dat de Nederlandse ambtenaren de talen Papiaments en Engels machtig zijn in het verkeer met de burgers, zo vragen de leden van de fractie ChristenUnie. In de memorie van toelichting op de bepaling van artikel 4i wordt gesproken over ongelimiteerd. De leden van de fractie ChristenUnie vragen een toelichting op het begrip ongelimiteerd, wat wordt daar onder verstaan en in welke situatie is daar sprake van.

Op 1 september 2010 zal op Bonaire een referendum worden gehouden en op 27 augustus 2010 vinden verkiezingen plaats op Curaçao. De leden van de fractie ChristenUnie vragen wat hiervan de consequenties zijn voor de voorzieningen die in deze aanpassingswet worden getroffen en welke voor de transitiedatum moeten zijn geregeld.

Cynthia Ortega