Nederlandse Omroep Stichting (NOS)

Vreugde-uitbarsting Oranje goed voor 9,5 miljoen kijkers

HILVERSUM, 7 juli 2010 - De historische overwinning van het Nederlands elftal op Uruguay, die voor het eerst in 32 jaar weer een plaats in een WK-finale opleverde, heeft gisteravond miljoenen Nederlanders aan de buis gekluisterd. De live-uitzending van de ontmoeting met de Zuid-Amerikanen was goed voor gemiddeld 8,5 miljoen kijkers. De spanning in de laatste seconden, gevolgd door de vreugde-uitbarsting na het laatste fluitsignaal, zorgde om 22.22 uur voor een piek van 9,5 miljoen kijkers. Nederland-Uruguay is hiermee - op basis van het gemiddelde aantal kijkers in de thuissituatie* - de meest bekeken wedstrijd van dit WK. Tot gisteren noteerde het treffen met Kameroen met gemiddeld 7,2 miljoen de meeste thuiskijkers. Het aantal mensen dat de halve finale buitenshuis, waaronder de grote schermen in de verschillende steden, heeft gekeken, wordt morgenochtend bekend.

De uitgebreide nabeschouwing op Nederland 1, tussen kwart voor elf en half twaalf, hield bovendien nog gemiddeld 5,4 miljoen mensen voor de buis.

Bron: Cijfers zijn afkomstig van Stichting KijkOnderzoek (SKO) en MediaOnderzoek & Advies (MO&A) van de NPO.

* Het totaal aantal Nederlandse Oranjefans dat Nederland-Urugay heeft gevolgd, loopt nog op, als ook de kijkers buitenshuis (werk, horeca, openlucht etc.) bekend zijn. Deze informatie is donderdagochtend - na aanvullend onderzoek - bekend.