Gemeente Haren

Gemeente Haren: hoge rapportcijfers voor leefbaarheid en veiligheid

Veiligheidsmonitor 2009

07/07/2010

De Veiligheidsmonitor Groningen beschrijft voor 15 gemeenten in de provincie Groningen de stand van zaken op het terrein van leefbaarheid en veiligheid, ook voor de gemeente Haren. De rapportcijfers voor leefbaarheid en veiligheid wijzen op een tevreden bevolking in Haren.

Leefbaarheid

De bevolking van Haren is over het algemeen tevreden met de leefbaarheid in de woonbuurt. De woonomgeving en de leefbaarheid in de buurt worden door de inwoners gewaardeerd met een gemiddeld rapportcijfer van een 7,8. De belangrijkste problemen in de buurt die met voorrang moeten worden aangepakt zijn volgens de bewoners `te hard rijden' en `hondenpoep'.

Veiligheid

Haren lijkt een veilige gemeente. Veiligheid in de buurt wordt met een 7,3 gewaardeerd. Wel geven relatief veel inwoners aan zich soms onveilig te voelen in de eigen gemeente, zoals op plekken waar groepen jongeren rondhangen, bij het treinstation en in het centrum. In Haren is weinig sociale overlast.

Politie en gemeente

Ruim een kwart van de inwoners had het afgelopen jaar contact met de politie, met name om een aangifte of melding te doen. Een ruime meerderheid was (zeer) tevreden over het laatste politiecontact. Verder zijn de inwoners tevreden over het functioneren van de gemeente. Bijna de helft van de bewoners geeft aan dat de gemeente aandacht heeft voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de buurt en dat de gemeente bereikbaar is voor meldingen en klachten.

Achtergrond onderzoek

Het onderzoek is in de periode van oktober tot december 2009 uitgevoerd. Voor de gemeente Haren heeft onderzoeksbureau Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling (CMO) Groningen 500 inwoners van 15 jaar en ouder uitgenodigd om aan het onderzoek mee te doen. De steekproef is uit de Gemeentelijke Basis Administratie getrokken. De respondenten konden de vragen via het internet, schriftelijk of telefonisch beantwoorden. In totaal hebben 273 inwoners van Haren aan de veiligheidsmonitor deelgenomen.

De gegevens die uit de Veiligheidsmonitor komen vormen, in combinatie met de lokale gegevens van de politie, een uitstekende basis om een lokaal veiligheidsbeleid te ontwikkelen.

Wilt u de veiligheidsmonitor 2009 in z'n geheel lezen? Dat kan via de link aan de rechterkant van deze pagina.

Bron: Veiligheidsmonitor Groningen 2009: Barometer voor lokale veiligheid door Onderzoeksbureau Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Groningen.