Gemeente Amersfoort
Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 7 juli 2010

Lichte daling werkloze jongeren in regio Amersfoort

De jeugdwerkloosheid is in Amersfoort en regio sinds mei (licht) gedaald. Na de forse toename van de jonge werklozen aan het begin van het jaar, net als in de rest van het land, hebben jongeren in de regio nu meer kansen op de arbeidsmarkt. Door de intensieve inzet vanuit het Actieplan Jeugdwerkloosheid werken verschillende partijen nauw samen om de daling van de werkloosheid te realiseren.

In het Actieplan Jeugdwerkloosheid werken sinds augustus 2009 gemeenten in de regio nauw samen met scholen, werkgeversorganisaties en UWV WERKbedrijf om de werkloosheid onder jongeren tot 27 jaar te bestrijden. Vanaf september 2009 tot en met april 2010 zijn in de regio Amersfoort ongeveer 800 jongeren geplaatst op een baan, 700 op een leer-werkbaan en 3.900 jongeren op een stage (vooral via de ROC's).

35 moeilijk te plaatsen jongeren zijn de afgelopen maanden met loonkostensubsidie aan de slag gegaan bij voestalpine Polynorm, in de bouw en in de installatietechniek. Het aantal studenten op de ROC's dat geen leer-werkbaan kon vinden, is sinds september gedaald van 150 naar 60 door extra begeleiding van ROC en SOVEE. Het streven is dit aantal verder omlaag te brengen.

Op dit moment hebben in de regio 760 jongeren tot 27 jaar geen baan, van wie zo'n 480 in Amersfoort.

Actieplan Jeugdwerkloosheid
Omdat de jeugdwerkloosheid sterk toenam, is in augustus 2009 het Actieplan Jeugdwerkloosheid opgesteld voor de regio Utrecht-Oost. Deze regio bestaat uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Soest, Woudenberg, Leusden en sinds januari 2010 Nijkerk.

De inzet vanuit het actieplan is het kennen van alle jongeren die werk zoeken. Zij krijgen begeleiding op maat. Vooral kwetsbare jongeren krijgen extra ondersteuning. Zo mogelijk gaan jongeren terug naar school om hun opleiding af te maken. De aanpak is ook gericht op een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en een betere afstemming tussen de partijen die bij de bestrijding van jeugdwerkloosheid betrokken zijn. Werkgevers ontvangen subsidies voor het creëren en het behouden van leer-werktrajecten.

Voor de uitvoering van het actieplan Jeugdwerkloosheid heeft de regio van het Rijk 800.000 euro ontvangen voor 2009. Binnenkort maakt het Rijk het definitieve budget voor 2010 bekend. Dit is mede afhankelijk van de resultaten die de regio Utrecht-Oost met het actieplan Jeugdwerkloosheid geboekt heeft.