IKON
IKON-televisie 7 juli t/m 3 september 2010

Nederland 2

Iedere werkdag rond middernacht: DE NACHTZOEN

In het tv-programma De Nachtzoen van de IKON deelt iedere avond een charismatisch, gloedvol persoon die zo onontbeerlijke nachtzoen uit aan het Nederlandse volk. Iedere 'nachtzoener' krijgt een aantal vragen voorgeschoteld door IKON-presentatrice Annemiek Schrijver. Dit levert soms onverwachte antwoorden op die de persoon in een geheel ander 'nachtlicht' zetten. Vijf minuten troost in roerige tijden. De Nachtzoen is te zien rond middernacht op Nederland 2. De Nachtzoen is ook te zien op Nachtzoen.tv en iedere werkdag om 23.00 uur op de levensbeschouwelijke themazender Spirit 24. Spirit 24 biedt ook een iPhone-applicatie van De Nachtzoen.

In de komende periode delen de volgende personen De Nachtzoen uit:

Henk Vreekamp - woensdag 7 juli
Vanavond worden we wakker gehouden door een man die de chaotische woestheid en leegte van de nacht aan den lijve heeft ervaren. Toch is de nacht waarin de twijfel komen kan juist nodig, ja zelfs een moeder die ons afschermt van al te veel licht. We waken vannacht met hem mee: theoloog en schrijver Henk Vreekanp.

Rezvan Ghoncheh - donderdag 8 juli
Vanavond worden we ingestopt door een zwarte engel. Een schoonheid die haar haren donker verft met een heel speciale reden. Zelf werd zij vroeger in Iran op bed gelegd. Niets van wat vandaag gebeurd is, wil ze morgen achterwege laten. Onze nachtzoen krijgen we van Rezvan Ghoncheh

Christiane Berkvens - vrijdag 9 juli
Vanavond worden we gerustgesteld door een vrouw die door levenservaring niet langer bang is voor de nacht en de dood. Zij mag nu leven in blessuretijd en weet wat er werkelijk toe doet. Met recht is zij de moeder des vaderlands. Onze nachtzoen krijgen we van theologe en rituelenmaakster Christine Berkvens.

Stipo Jelec - maandag 12 juli
Vanavond worden we ingestopt door een schrijver en acteur uit het voormalig Joegoslavië. Hij heeft zojuist zijn peetzoontje ten ruste gelegd en hij betreurt het dat wij onze liefde voor elkaar niet meer zo weten uit te drukken als een kleine baby kan. Onze nachtzoen krijgen we vandaag van Stipo Jelec.

Geert Kimpen - dinsdag 13 juli
Vanavond worden we meegenomen door een hartstochtelijk schrijver die elke nacht uitziet naar het uur van de wolf. Het moment dat de inktzwarte nacht het ochtendgloren aanraakt. Die ontmoeting tussen onheilspellendheid en verwachting doet zijn creatieve vuur ontwaken. Onze Nachtzoen krijgen we van schrijver Geert Kimpen.

Lex Bohlmeijer - woensdag 14 juli
Vanavond sluipen we op kousenvoeten mee door de nacht van een man die tussen levensvreugde en doodsverlangen bivakkeert. Die zijn slapende jonge dochtertje aanschouwt en een nachtzoen van haar ontvangt zonder haar te storen. Alleen door haar adem waar te nemen. Onze nachtzoen krijgen we vandaag van pogrammamaker Lex Bohlmeijer.

Ella Weisbrod - donderdag 15 juli
Vanavond worden we op bed gelegd door een vrouw die haar hele leven wijdt aan het ontdekken van schoonheid en de kern van ons bestaan. Waarschijnlijk zal de sluier van het mysterie bij onze dood opwaaien. Maar zover is het nog niet. Want ook mysterie bevat schoonheid. Onze nachtzoen krijgen we vandaag van programmamaker en schrijfster Ella Weisbrod.

Jan Pronk - vrijdag 16 juli
Vanavond worden we te ruste gelegd door een man die overal slapen kan. Ook overdag. Dat heeft hij door zijn internationale carrière wel geleerd. Degenen die vannacht het meest zijn toewijding nodig hebben zijn vluchtelingen die al heel lang ergens bivakkeren waar ze vergeten zijn. De nachtzoen krijgen we van politicus Jan Pronk.

Else Marie van den Eerenbeemt - maandag 19 juli
Vanavond worden we teder toegedekt door een warme vrouw die graag over haar moeder droomt. Ze wenst ons een zachte nacht, zodat we weer als een leeuw en niet als een lam op weten te staan morgenochtend. Onze nachtzoen krijgen we vanavond van relatietherapeute. Else Marie van den Eerenbeemt.

Stephanie Goudswaard - dinsdag 20 juli
Vanavond worden we misschien wel ingestopt door God. Samen met Stephanie. Zij weet dat bidden ook luisteren betekent. Die stilte laat ze niet alleen in haar avondgebed vallen. Dat kan gewoon onderweg, in de trein. Graag zou zij haar oma instoppen. Deze nachtzoen krijgen we van journalistiek studente. Stephanie Goudswaard.

Gerti Bierenbroodspot - woensdag 21 juli
Vanavond sluiten we de dag af met een vrouw die in woestijnen heeft gewoond en in een grot heeft gewacht op haar muze. De nacht is haar vriend Zoet, en hij is gelukkig langer dan je denkt. Haar werk is doordrongen van dit huiveringwekkende wonder. Onze nachtzoen krijgen we van beeldend kunstenares en dichteres Gerti Bierenbroodspot.

Klaas Hendrikse - donderdag 22 juli
Deze keer worden we ingestopt door een man die de nacht in zijn verleden vaak als een vijand tegenkwam. Als geestelijk herder weet hij daarom wat mensen die in het ziekenhuis liggen, doorstaan. Nabijheid kan hij dan bieden. En soms. ja, soms mag hij de ultieme nachtkus geven. Op het voorhoofd. De Doodskus. Deze nachtzoen krijgen we van de atheïstische dominee Klaas Hendrikse.

Stef Bos - vrijdag 23 juli
Misschien zou je hem wel een taoïst kunnen noemen, maar ook instopper des vaderlands, artiest en zanger. Zijn levenskunst balanceert op het fijne koord tussen geruststellen en wakker houden. Van zijn naasten verlangt hij ook dat ze hem niet zo geruststellen dat hij indut. Vanavond krijgen we onze nachtzoen van zanger en liedjesschrijver Stef Bos.

Rob Oudkerk - maandag 26 juli
Vanavond worden we op bed gelegd door een man die niet zo lang geleden wees is geworden. Zelf wordt hij gek van de afleidingen van de dag. Maar hij weet ook wat zijn pas gestorven joodse moeder juist in de nacht wakker hield: treinen vol kinderen die zij ondanks haar verzetswerk niet heeft kunnen tegenhouden. Hoe dieper de nacht, hoe harder de treinen gingen. Deze nachtzoen krijgen we van huisarts en lector aan de Haagse Hogeschool Rob Oudkerk..

Ton Lathouwers - dinsdag 27 juli
De nacht is het mooiste gedeelte van zijn leven. Als kind al werd hij vriend van het ruime nachtelijke hemelrond. Wij mogen best gerust gaan slapen, maar ook is het niet erg als er iemand waken blijft. Zeker in tijden dat er niemand is die luistert naar de noden van alle wezens. Dat is het onwankelbaar geloof van zijn hart. Deze nachtzoen krijgen we van zenmeester en professor in de Russische letterkunde Ton Lathouwers.

Margreet Blanken - woensdag 28 juli
Vanavond worden we ingestopt door een vrouw die weet dat haar vertwijfeling over of zij wel goed genoeg is door ons herkend en beleefd worden. Juist daarom wil zij ons geruststellen met het besef dat we allen sprekend op elkaar lijken. Vannacht liggen we allemaal in hetzelfde ledikant en mogen we voelen dat we niet alleen en de enige zijn. Deze nachtzoen krijgen we van actrice Margreet Blanken.

Bernard Korfker - donderdag 29 juli
Vannacht worden we ingestopt door een man die ons wil verlossen van de terreur van de herhalingstelevisie. De nacht wordt steeds meer teruggedrongen door de dagelijkse tv-shows die uitentreure herhaald worden. Zelf heeft hij zijn nachten verwaarloosd, in de waan overal bij te moeten blijven. Vannacht weet hij beter. We laten ons op bed leggen door projectmanager in Den Haag Bernard Korfker.

Elsbeth Etty - vrijdag 30 juli
Slapeloze nachten trekken al decennia lang hun sporen door haar biografie. Ze is te gretig, betrokken, kan zich niet permitteren iets te missen. Gelukkig zijn haar doorwaakte nachten en haar boeken vrienden van elkaar. Vannacht lezen we met haar mee, met recensente en publiciste Elsbeth Etty.

Nico Haasbroek - maandag 2 augustus
We leven in een 24 uurs-economie en beter nieuws had ons niet kunnen treffen. Slapen kunnen we daarom ook op andere tijdstippen dan in die prachtnacht. Overdag bijvoorbeeld. Want de wereld draait door. En dat is niet erg. Behalve als je immense rekeningen op je mat vindt en daar in het holst van je nacht over gaat liggen dromen. Deze nachtzoen krijgen we van journalist Nico Haasbroek.

Kristien Hemmerechts - dinsdag 3 augustus
Als we ons eisend tegenover het leven opstellen, is het leven nooit goed genoeg. Ons lijf en onze lief trouwens ook niet. Als iets niet meer voldoet, willen we het anders. Op ons vijftigste hebben we een keuze: of we worden verbitterd of dankbaar. Deze nachtzoen krijgen we van schrijfster Kristien Hemmerechts.

Bram Moerland - woensdag 4 augustus
De overtuiging van vandaag kan de gevangenis van morgen worden. Daarom is de nacht een zegen. Die geeft ons de gelegenheid onze zekerheden af te leggen op ons stapeltje uitgetrokken kleren. Dan kunnen we gerust gaan slapen in ons eigen naakte zelfvertrouwen. Worden als een kind met op-bed-legger en cultuurfilosoof Bram Moerland.
Herman Finkers - donderdag 5 augustus
Zelf kent hij het niet. Angst voor Gods toorn. Want hij weet dat God hem net zo hard nodig heeft als andersom. Toch weet hij dat ze bestaan. Mensen die niet durven slapen omdat ze bang zijn. Die moeten ingestopt worden, gekust en voorgelezen. Och nee, hij kent het uit z'n hoofd, dat juweeltje van zijn goede vriend Willem Wilmink. Deze nachtzoen krijgen we van cabaretier Herman Finkers.

Rinus van Warven - vrijdag 6 augustus
Overdag is hij van alle markten thuis. Hij dicht, doceert, interviewt, zoekt met mensen naar hun zingeving en is altijd in voor een goed gesprek. Maar 's nachts is dat geheel anders. Dan is hij alleen maar dankbaar. Zonder woorden. Zonder al te veel gedachten over de gedachten die in hem opkomen. Samen met hem beleven we de genadige leegte van de nacht. Deze nachtzoen krijgen we van Rinus van Warven.

Liesbeth Colthof - maandag 9 augustus
Met haar rugzak vol theaterschatten, klopt ze aan bij kinderen in nood. In de Gaza, in Irak. Voor allen is ze een mededogende moeder. Zij ziet ieder mensenkind. Misschien omdat ze als 5-jarig meisje haar eigen moeder verloor? Worden we juist goed in wat we zelf het hardste nodig hadden? Deze nachtzoen krijgen we van theatervrouw en regisseur Liesbeth Colthof.

Thomas Oliemans - dinsdag 10 augustus
Alle muziek is nachtmuziek. En muziek is als het leven. Want als muzikant laat je klanken komen, versla je stiltes. Het lijkt de metafoor van tot leven komen. Muziek verkent wat stilte is. De nacht is het mooiste decor voor die verkenning. Wat wil onze stilte, die leegte van het bestaan ons zeggen? Deze nachtzoen krijgen we van zanger Thomas Oliemans.

Bert van der Veer - woensdag 11 augustus
Hartkloppingen en de bijbehorende angst. Wie kent het niet? Meestal wuiven we het weg. Maar ja, doodgaan als je bloedeigen moeder nog leeft, dat doet men niet.Maar vergeet in die tussentijd vooral niet te vergeten dat we leven. Want dat is toch zo gek, dat we dat voortdurend over 't hoofd zien. Deze nachtzoen krijgen we van tv-maker en schrijver Bert van der Veer.

Ruud Hendriks - donderdag 12 augustus
Hij is de tv-man bij uitstek en vond 20 jaar geleden bij RTL heel brutale dingen uit als Ontbijt- en 5-uurtv. Dat was tot dan toe ondenkbaar! Hij kijkt tot in de late uurtjes en met zijn kleinste oogjes naar de beeldbuis. Is zo'n Nachtzoen dan geen Gouden Greep in al die eenzame nachten? Deze zoen krijgen we van tv-goeroe Ruud Hendriks.

Klaas Drupsteen - vrijdag 13 augustus
Hij is zo'n liefdevolle nachtbraker. Als presentator van het radioprogramma Casa Luna. Intieme ontmoetingen met nachtgasten en ongecontroleerde bellers. Maar ja, als ie thuis gebleven was, had ie waarschijnlijk niet veel vroeger het kussen geraakt. Beetje oeverloos creatief type? Deze nachtzoen krijgen we van programmamaker Klaas Drupsteen

Elmer Schonberger - maandag 16 augustus
Hij schrijft woorden maar ook noten. Het liefst 's nachts. Want gelukkig komt er morgen weer een nacht. De dag is er maar een onderbreking van. Muziek heeft alles met de nacht, met die zo zeldzame stilte te maken. Zelfs als je blind was, zou je kunnen horen of de nacht aanbrak. Deze nachtzoen krijgen we van schrijver en componist Elmer Schonberger.
Marcel van Amstel - dinsdag 17 augustus
Hij verdeelt zijn nachten tussen erg ingetogen slaapdiensten en buitengewoon uitbundige optredens. Naar z'n blinde en slechtziende cliënten gaat zijn hart uit, maar als hij vrij heeft gaat het nachtelijk dak eraf. Dan wordt hij blond en ravissant. Want de ene nacht is tenslotte de andere niet, nietwaar? Deze nachtzoen krijgen we van Marcel van Amstel.

Tom Mikkers - woensdag 18 augustus
Hij is de jonge vader van de Remonstrantse Broederschap. Hij heeft de gave van het woord. Maar s' nachts wordt hij Ernie. Van Bert. Van: "Wat nu als Bert nooit meer thuiskomt?' Hij lijkt wel een duracelkonijntje. Wanneer gaat z'n bewustzijn eindelijk eens in z'n mandje? Deze nachtzoen krijgen we van algemeen secretaris van de Remonstranten Tom Mikkers.

Polo de Haas - donderdag 19 augustus
Nu omhelst hij met name de dag maar vroeger was dat bepaald anders. Na een avond vol mooie muziek, blies hij stoom af in de Kring. En wie hij daar allemaal niet tegen het lijf gelopen is..Tegenwoordig slaapt hij vaak tijdens de kleine uren. Dan gebeuren er wonderlijke dingen. Dat kan hij de volgende ochtend goed merken als hij zijn vleugel beroert. Deze nachtzoen krijgen we van pianist Polo de Haas.

Sergio Felter - vrijdag 20 augustus
Hij is kennismanager Dan kun je heel snel kennis vergaren en het weer doorgeven. Dat gebeurt natuurlijk heel vaak digitaal. En in die wereld bestaat de nacht eigenlijk niet. Want wat nu als met Paramaribo zit te chatten? Wiens nacht telt dan? Die van daar of die van hier? En wat doet die papegaai toch steeds in z'n dromen? Om over Tarzan nog maar te zwijgen. Wat doet een kennismanager met deze telkens terugkerende nachtklop op z'n deur? Deze nachtzoen krijgen we van Sergio Felter.

Jan Greven - maandag 23 augustus
's Ochtends is hij blij dat hij leeft. Maar 's nachts valt het niet mee je over te geven aan het donker. Wie weet wie je nog meer verliezen gaat. Bij het klimmen der jaren wordt de te betreuren dodenrij alsmaar langer. Hoewel malen zinloos is. Die ratio die de chaos wil beteugelen, kan je in het holst van de nacht zo dwars zitten. Deze nachtzoen krijgen we van theoloog en schrijver Jan Greven.

Abdellah Dami - dinsdag 24 augustus
Hij is een jonge man met een missie. Want we leven in een mooi land
en moeten juist daarom elkaar oproepen onze verantwoordelijkheden te nemen. Zijn engagement weerhoudt hem bijkans om te slapen. Maar dat was vroeger ook al zo, in Casablanca. Deze nachtzoen krijgen we van televisie- en radiopresentator Abdellah Dami.

Joel Batenburg - woensdag 25 augustus
Hij slaapt het fijnst in de meest bloederige provincie van Ierland. Maar dat zal wel in z'n bloed zitten. Want ook al is hij ogenschijnlijk een hollandse ex-Heilssoldaat die mooie programma's bij de NCRV maakt, door zijn Ierse aderen huilen wolven en zoeken schapen onderdak. Roland Holst schijnt die enge Ierse nachten al heel snel voor gezien te hebben gehouden, maar hij veert er van op. Deze nachtzoen krijgen we van programmamaker Joel Batenburg.

Paul van Vliet - donderdag 26 augustus
Zijn brief aan de dood zeg, dat is een lang verhaal. Het lijkt wel een mailwisseling, want die dood kan z'n mond ook niet bepaald houden. Die duikt overal op: op de snelweg naar Groningen, in de operatiekamer. De dood heeft laffe hulpjes, maar daar moet hopelijk aan te ontkomen zijn. Zolang hij schrijft, is ie goed te hebben. Wel een guitig vriendje eigenlijk. Deze nachtzoen krijgen we van theaterman Paul van Vliet.

Rosita Steenbeek - vrijdag 27 augustus
Haar nachten zijn wel heel verschillend. Want in het holst van de nacht in de duistere krochten van Rome zoeken naar het eeuwenoude verleden van de stad is wel heel iets anders dan maandenlang met een gebroken rug naar het ziekenhuisplafond staren. Toch kan ze beide situaties verdragen. Dat heb je met een levenskunstenares die in staat is tot verwondering. Deze nachtzoen krijgen we van schrijfster Rosita Steenbeek.

Catharina Schimmelpenninck - maandag 30 augustus
Verdwalen en uitglijden is misschien niet eens zo erg. Daar let God niet zo op. Dat gebeurt toch allemaal in het donker. Maar je naar het licht keren en als de verloren zoon zeggen: 'Hier ben ik". Daar gaat het om. Dat is heel moeilijk. Zeker voor een voortvarende vrouw als zij. Dat riekt naar overgave. Maar het is te doen. En het moet ook wel, wil ze kunnen slapen. Deze nachtzoen krijgen we van filosofielerares Catharina Schimmelpennick.

Narsingh Balwantsingh - dinsdag 31 augustus
Hij is vader en echtgenoot. Toch valt hij alleen in slaap, want daar heb je eigenlijk niemand bij nodig. Overdag is hij druk als presentator bij de Hindoe-omroep en op het toneel als cabaretier. Juist in bed is er tijd voor vragen en mijmering. Daar is er ruimte om toe te geven dat hij een beetje teleurgesteld is in zijn naasten. Daar komt de constatering dat we in feite eenzaam zijn. Deze nachtzoen krijgen we van Narsingh Balwantsingh.

Lenny Kuhr - woensdag 1 september
Ze heeft een nachtstem waarmee ze ons al decennia troost. Ze is een troubadour van alle tijden. Hoewel haar stem het ooit tijdenlang liet afweten. 's Nachts oefent ze zich haar dromen te herinneren omdat die haar iets te zeggen hebben. Dromen zijn in staat onze illusies en aannames over onszelf te doorklieven en daar heeft ze wel oren naar. Vannacht worden we melodieus op bed gelegd door Lenny Kuhr.

Govert Bach - donderdag 2 september
Dromen hebben om iets te zeggen. Zeker de eerste die ons al vroeg in de nacht overkomen kan. Het is dan ook de moeite waard om deze op te schrijven en er later eens over door te mijmeren. Misschien een mooi schriftje naast ons kussen? Onze instopper van vanavond had er laatst zo een. Een droom is voor onze ziel als de gang naar het toilet. Deze nachtzoen krijgen we van pastoraal psycholoog Govert Bach

Nelleke Noordervliet - vrijdag 3 september
Ze weet al waar haar aller-, allerlaatste boek over zal gaan.. Maar daar verlangt ze nog lang niet naar, want er moet nog zoveel geleefd worden. Een schrijver moet eerst zelf doorleven wat hij op wil schrijven en dat is soms verre van eenvoudig. Vooral als de nachtzijde van het leven om de hoek komt. Ze haalt ons dan liever uit bed dan ze ons er in stopt. Deze nachtzoen krijgen we van Nelleke Noordervliet

Presentatie: Annemiek Schrijver; productie: Yvonne Clement; eindredactie: Gert Corba