Ingezonden persbericht

De barbecue is deze zomer een kinderkookschool
Weber introduceert kinderbarbecueën

Sint Nicolaasga , 7 juli 2010 - Om kinderen spelenderwijs te leren om verantwoord met barbecueën om te gaan introduceert barbecuegigant Weber de kinderbarbecue. Koken is verbonden aan smaak, kleur, vorm en structuur en wat is er leuker om de kinderen hun eigen maaltijd te laten voorbereiden? Door kinderen te betrekken bij de voorbereiding verander je deze zomer de barbecue in een kinderkookschool.

Popcorn op de barbecue
Van welke gerechten worden de jonge barbecuehelden nu het vrolijkst? Knakworstjes, hamburgers en (voorgegaarde) kip doen het altijd goed bij de jonge koks. Maar met behulp van een wok kan je op de barbecue ook popcorn maken. En met een bakplaat zelfs frites of tosties. Het bedenken en bouwen van een eigen hamburger is overigens altijd al één van de grootste succesnummers geweest bij de kleine medemens.

Veilig kinderbarbecueën
Aangezien het bij barbecueën om vuur en warmte gaat, is het van belang dat kinderen eerst de serieuze kant van het barbecueën leren kennen en begrijpen. Als start van een leuke, maar ook veilige barbecuesessie moet er daarom goed aan de kleine koks worden uitgelegd wat de barbecue doet en wat de gevaren en de regels zijn. Bovendien dienen de kinderen tijdens het barbecueën altijd onder toezicht te blijven van volwassenen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Wanneer de kinderen wat ouder zijn, kunnen ze natuurlijk onder toezicht meekoken.

De volgende voorzorgsmaatregelen worden aangeraden wanneer kinderen bij het barbecueën worden betrokken:
* Zorg dat er minimaal twee volwassenen zijn en spreek af wie wat doet;
* Laat de barbecue nooit onbewaakt achter;
* Plaats de barbecue op een stevige ondergrond, buiten de speelplek van de kinderen en vermijd ballen in de buurt van de barbecue;
* Leg de kinderen uit dat de barbecue erg heet is en gevaarlijk kan zijn als er niet goed mee wordt omgegaan;
* Gebruik nooit aanmaakvloeistoffen, maar gebruik alleen aanmaakblokjes;
* Zet het eten op een stevige tafel uit de buurt van de barbecue;
* Zet een emmer water klaar voor onvoorziene omstandigheden.

Succesnummers
Er zijn genoeg leuke recepten om samen met de kinderen te bereiden. Maak de ervaring nog leuker door er een spel van te maken, op de website van Weber (www.weberstephen.nl ) is het 'barbecuerestaurant-spel' te downloaden. Op deze website vind je ook allerlei lekkere en makkelijke recepten, hieronder twee succesnummers:

Hamburgers
INGREDIENTEN:
500 gr rundergehakt
4 witte bolletjes
1 bakje cherrytomaatjes
1 komkommer
1 rode ui
1 blikje ananas schijfjes
8 kleine trostomaten
1 groene of gele courgette
bacon
sla
plakjes Cheddar kaas
ketchup, curry, mayonaise

WERKWIJZE:
LET OP: Zorg altijd voor begeleiding door volwassenen.

Pak een beetje gehakt en kneed het tot een mooie bal. Daarna druk je de bal plat / of rol je het plat met een deegroller tot het gehakt ongeveer 2 cm dik is.
Zet het vormpje (of het kopje) op het gehakt en druk voorzichtig. Je ziet nu dat er een mooi rondje op het gehakt staat, snijd deze voorzichtig uit en klaar is je eerste hamburger! Ga net zolang door totdat je van al het gehakt hamburgers hebt gemaakt.

Grillen:
Grill met hulp van een volwassene de hamburgers op de barbecue, zorg dat deze goed gaar worden en een mooi kleurtje krijgen. Als je van bacon houdt kun je deze nu ook alvast bruin gaan bakken. Wil je er een echte koningsburger van maken? Leg dan op het einde een plakje Cheddar kaas op de hamburger. De broodjes worden op het laatste moment ook nog even gegrild. Daar worden ze mooi bruin en knapperig van.

Tips:
Pak de broodjes en leg op de onderste helft een blaadje sla. Daarop leg je de hamburger. Nu kun je de hamburger net zo versieren als je zelf wilt. Bacon, tomaat, ananas, ui, curry, mayonaise alles mag er op zolang jij het maar lekker vindt! Met twee halve cherrytomaatjes en een half plakje ui of ananas kan je een gezichtje maken.

Je kunt de hamburgertoren zo hoog maken als je zelf wilt, door om-en-om een hamburger en broodje te leggen. Prik voor de zekerheid een satéprikker door je hamburgertoren zodat hij niet omvalt!

Chocobananen
INGREDIENTEN:
1 reep chocolade
bananen
aluminiumfolie

WERKWIJZE:
Neem een stuk banaan en halveer deze over de lengte. Leg tussen de helften een stukje chocola.
Wikkel de banaan vervolgens in aluminiumfolie. Leg de banaan daarna 10 minuten op de barbecue en klaar is de gezonde lekkernij!

Noot aan de redactie:
Voor meer informatie, beeldmateriaal of advies, kunt u contact opnemen met

Edelman PR
Leslie Funcken of Daniëlle Friskes
T: 020 3010980
E: leslie.funcken@edelman.com / danielle.friskes@edelman.com