Ingezonden persbericht

Arjen Robben gisteren aangespoeld in de Dollard en is zijn moeder kwijt

Ook de zeehonden vieren het Oranjefeest

Pieterburen, 7 juli 2010 ­ De aangespoelde jonge zeehond die gisteren door notabene twee Duitsers is gered, is door de Zeehondencrèche Arjen Robben genoemd. Robben is gisteren aangespoeld bij de dijk in de Dollard en was huilend op zoek naar zijn moeder. De Duitsers zagen het jong wanhopig rondscharrelen en hebben direct met de Zeehondencrèche gebeld. Elke dag worden in Pieterburen zo'n 3 tot 4 zeehonden binnengebracht. Vandaag zijn er alweer twee onderweg, waarvan er één zeehond Giovanni Bronkhorst is genoemd. De grijze zeehond die al een paar dagen in de crèche verblijft wordt Bert van Marwijk gedoopt. In de Dollard zijn bovendien dagelijks vier oranje gekleurde zeehonden te zien. Zouden zij het Oranjefeest met ons meevieren?

*Dit jaar extra veel zeehondenbaby's door harde noordenwind*

De zeehondenopvangcentra langs de kusten van Nederland en Duitsland hebben hun handen vol aan de vele zeehondenbaby's die de afgelopen weken zijn aangespoeld. Nu is het weliswaar prachtig weer, maar nog niet zo lang geleden blies een continue stevige noordenwind, waardoor de zandbanken waar de jongen geboren en gezoogd worden, te kort boven water bleven. Hierdoor hebben veel zeehondenbaby's te weinig kunnen drinken bij hun moeder en raakten ze verzwakt. Uiteindelijk raken ze dan hun moeder kwijt en spoelen ze aan op de kusten langs de Waddenzee. Als ze geluk hebben, worden ze gevonden door oplettende wandelaars en naar de diverse opvangcentra gebracht. Ook het speciale EHBZ-team (Eerste Hulp bij Zeehonden) is keer op keer uitgerukt om deze 'huilers' te redden. Meer dan honderd moederloze baby's komen momenteel op adem in de Zeehondencrèche in Pieterburen. In Duitsland zijn meer dan tweehonderd dieren in de opvang. Wat de Zeehondencrèche betreft laat je geen enkel dier in nood aan zijn lot over. Zij redden elke zeehond die hulp nodig heeft.

Gelukkig hebben deze jonge zeehonden een maximale kans om te overleven. Bijna allemaal groeien ze op tot kerngezonde zeehonden en worden dan vrijgelaten in de Waddenzee. De komende maanden worden de zeehondenbaby's verzorgd in Pieterburen dus iedereen is uitgenodigd om zelf te komen kijken. Mensen die een zeehondje willen adopteren, donateur willen worden of een gift willen doen zijn van harte welkom. Meer informatie hierover vindt u op www.zeehondencreche.nl .