Ingezonden persbericht


Cypress Hill op 7 juli in 013

Hiphop-legende Cypress Hill staat op woensdag 7 juli in 013 Tilburg. De befaamde latino crew uit Californië heeft na jaren stilte met 'Rise Up' eindelijk weer een nieuw album uitgebracht en staat nu te trappelen om de Europese podia weer op te mogen.

Het drietal - bestaande uit de rappers B-Real, Sen Dog en producer DJ Muggs - debuteert in 1991 met een titelloos album. De lome, met funk gevulde beats gekoppeld aan B-Real's nasale stemgeluid, maken van Cypress Hill iets unieks. De singles 'How I Could Just Kill A Man' en 'Hand On The Pump' worden dan ook goed opgepikt. De groep toert vervolgens ook met alternatieve rockbands op onder andere het rondreizende Lollapalooza-festival in Amerika en weet met haar lome beats en benevelende boodschap ook een breder publiek te bereiken.

Cypress Hill is altijd een voorvechter geweest van de legalisatie van marijuana. Op hun debuut-cd, maar ook zeker op 'Black Sunday', de succesvolle opvolger uit 1993 die de definitieve doorbraak betekent. Eerste single 'Insane In The Brain' is inmiddels uitgegroeid tot één van de hiphop-klassiekers uit de jaren '90. Het drietal weet vervolgens ook de banden met alternatieve rock verder te versterken middels samenwerkingen met Sonic Youth en Pearl Jam op de befaamde 'Judgement Night'-soundtrack.

Op 'Skull & Bones' gaat Cypress Hill nog een stap verder; het dubbel-album bevat een cd vol rap, maar op de andere schijf juist voornamelijk rock. De afzonderlijk leden boeken tussendoor en naderhand ook de nodige solosuccessen: B-Real met zijn project The Psycho Realm en Sen Dog met zijn rockband SX-10. DJ Muggs boert het beste; de producer werkt met grote namen als Dr. Dre, Genius/GZA, Wyclef Jean en Tricky.

Met 'Rise Up' heeft Cypress Hill nu voor het eerst in zes jaar weer een volledig nieuw album opgenomen. Er is veel ruimte voor uiteenlopende gasten waaronder Marc Anthony, Pitbull, maar ook Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello die meespeelt op het aanstekelijke titelnummer. 'Rise Up' is niet alleen een prima comeback, maar ook een meer dan uitstekend excuus voor de groep om ook de Nederlandse podia weer eens te beklimmen.

Mic Check presents: Cypress Hill
Woensdag 7 juli 2010 | aanvang 21:00 | zaal open 19:30 Tickets ¤ 33 (excl. service- en transactiekosten) Dommellsch Zaal |VVK start vrijdag 14 mei

013, Veemarktstraat 44, Tilburg, www.013.nl

Noot voor de redactie /