Radboud Universiteit Nijmegen


* Vissen verplaatsen zich om ...

Vissen verplaatsen zich om te overleven (Promotie)

Datum
woensdag 7 juli 2010

Tijd
13:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

Promovendus
mevrouw drs. M.G.G. Grol

Promotors
De heer prof. dr. S.E. Wendelaar Bonga

Copromotors
De heer dr. I.A. Nagelkerken

Titel promotie
Crossing habitat boundaries. Mechanisms underlying cross-habitat utilization by reef fishes

Beschrijving
Veel dieren maken gedurende hun leven gebruik van verschillende ecosystemen. Zo groeien veel tropische vissen op in baaien met mangroven en zeegrasvelden. Daar zouden ze een grotere overlevingskans hebben: er is meer voedsel en ze hebben een kleinere kans om opgegeten te worden. Eenmaal volwassen migreren de vissen naar koraalriffen waar ze zich voortplanten. Monique Grol onderzocht het gebruik van verschillende leefgebieden gedurende de levenscyclus van een vis en ontdekte dat vissen continu een `kosten-batenanalyse' maken waarbij de kans om te overleven voorop staat. De kleinste vissen kiezen ervoor om op te groeien in baaien omdat ze daar veilig zijn, maar dit gaat vaak ten koste van de groeisnelheid. Naarmate vissen groeien lopen ze minder kans om opgegeten te worden, maar de drang om voort te planten gaat een rol spelen waardoor ze uiteindelijk naar het koraalrif migreren.

Dergelijke kennis over migratie is van groot belang voor natuurbescherming en de connectiviteit tussen verschillende habitats moet worden bewaakt voor een beter en duurzamer beheer en behoud van de natuur, stelt Grol.

Biografie
Monique Grol (Nijmegen, 1977), maakte kennis met het leven onder water tijdens een vijfjarig verblijf op Aruba. Ze werkte bij de Nederlandse landmacht, verbleef in 1999 zes maanden in Kosovo, en begon daarna aan haar studie Biologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2005 begon ze haar promotieonderzoek bij het Institute for Water and Wetland Research aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00