Radboud Universiteit Nijmegen


* Vroeg-bilinguale sprekers ...

Vroeg-bilinguale sprekers maken slim gebruik van de overlappingen in beide talen (Promotie)

Datum
woensdag 7 juli 2010

Tijd
15:30

Locatie
Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit
Faculteit der Letteren

Promovendus
mevrouw drs. M.E.P. Flecken

Promotors
De heer prof. dr. P.C. Muysken, mevrouw prof. dr. C. von Stutterheim (Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg)

Copromotors
Mevrouw dr. M.B.P. Starren

Titel promotie
Event conceptualization in language production of early bilinguals

Beschrijving
Veel mensen spreken meer dan één taal. Een deel van hen zijn de vroeg-bilinguale sprekers: ze zijn vanaf zeer jonge leeftijd met twee talen opgegroeid. Monique Flecken onderzocht bij dergelijke sprekers van het Nederlands en het Duits wat het precies betekent om zo'n spreker te zijn.

Ze deed dat met verschillende psycholinguïstische methoden zoals eye tracking, acceptability judgements en twee soorten taalproductie-experimenten, met een focus op conceptualisatie processen. Dat zijn de mentale processen die plaatsvinden kort voor en tijdens het spreekproces. De analyses richtten zich vooral op de gebieden waarin het Duits en het Nederlands van elkaar verschillen.

De vraag is hoe vroeg-bilinguale sprekers met deze verschillen omgaan. Het blijkt dat zij andere voorkeuren hebben bij taalproductie en -conceptualisatie dan monolinguale sprekers van beide talen.

De voorkeuren in de informatiestructuur van de bilinguale sprekers vertonen de tendens om vast te houden aan basale overlappende kernprincipes in beide talen. In geval van duidelijke verschillen tussen de talen, houden ze vast aan basale principes van dat concept.

Biografie
Monique E. P. Flecken (Nijmegen, 1982) behaalde cum laude haar master in de Engelse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Van 2006 tot 2010 verrichtte ze haar promotieonderzoek bij het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Ruprecht-Karls Universität in Heidelberg .

Contactpersoon
Wetenschapsredactie

E-mail
media@ru.nl

Telefoon
(024) 361 60 00