Ouderenfonds organiseert zomeracties tegen eenzaamheid 02/07/2010 00:27

Nationaal Ouderenfonds

Op woensdag 7 juli genieten honderd ouderen van een grote barbecue op de Riki Hoeve in Eemnes. Elf BoodschappenPlusBussen van het Nationaal Ouderenfonds brengen de ouderen uit Rotterdam, Capelle, Huizen, Amsterdam, Amstelveen, De Bilt, Doorn, IJsselstein en Schiedam. Deze grote barbecue wordt samen met de Riki Stichting georganiseerd. De ouderen maken die dag ook kennis met de (mini)paarden van de Riki Hoeve én er is een muzikaal optreden.

Via de Ouderentelefoon (0900-6080100, 5 cent/min) heeft het Ouderenfonds gemerkt dat ouderen zich extra eenzaam voelen als de barbecues aangaan en ze de gezelligheid horen, zien en ruiken terwijl ze zelf alleen zijn. Het Ouderenfonds probeert deze leegte in de zomermaanden zoveel mogelijk op te vullen en organiseert extra zomeruitstapjes met de BoodschappenPlusBussen.

Zomerhartenwensen
De Riki Stichting en het Nationaal Ouderenfonds laten deze zomer ook 700 Zomerhartenwensen van ouderen in vervulling gaan. Aan deze 'Zomerhartenwensenactie' doen 34 verzorgingshuizen en 36 afdelingen van de Zonnebloem mee. Hierbij gaat het om individuele één op één activiteiten. Juist die exclusieve aandacht maakt het zo bijzonder. Het uitje kan variëren van een visje eten op het strand, winkelen, een bezoek aan de buurt waar men is opgegroeid of naar een musical gaan. Extra aandacht voor ouderen in de zomer is noodzakelijk omdat bijna iedereen geniet van vakantie of dagjes uit, terwijl ouderen vaak helemaal alleen achterblijven. Velen hebben een klein budget of lichamelijke beperkingen waardoor ze niet alleen op pad kunnen. Er is een minimale personeelsbezetting in zorgcentra en activiteiten blijven in deze maanden vaak achterwege. Ramen en deuren zijn dicht vanwege de warmte en de eenzaamheid is dan groot. In Nederland zijn 200.000 ouderen extreem eenzaam. Zij krijgen slechts eens per vier weken bezoek. Het Ouderenfonds roept dan ook iedereen op om deze zomer iets leuks te doen met een oudere!





http://www.ouderenfonds.nl