Groene ICT: FIT4Green verlaagt energieverbruik datacenters met 20%


ROTTERDAM, 20100707 -- De Europese projectgroep FIT4Green ontwikkelt een energieregulerende plug-in voor datacenters, waarmee tot 20% energie kan worden bespaard. De FIT4Green plug-in distribueert op slimme en zuinige manier processorgebruik en data-opslag binnen een federatie van datacenters. Voordeel: het is toepasbaar op alle soorten datacenters - private en publieke, traditionele, supercomputing en federated datacenters. Ook biedt FIT4Green beheerders beter inzicht in hun energieverbruik.

Ook in de ICT-wereld is duurzaamheid een centraal begrip aan het worden. Thuiswerken, conference calls, e-commerce - ICT wordt al vaak ingezet om energieverbruik omlaag te brengen. Maar al die computers en vooral datacenters verbruiken ook enorme hoeveelheden energie. Geschat wordt dat de ICT-industrie verantwoordelijk is voor 2% van de mondiale CO2-uitstoot - hetzelfde percentage als de luchtvaartindustrie.

Steeds meer aandacht gaat daarom uit naar energiemanagement binnen de ICT: Green IT. Binnen dit kader is FIT4Green een opmerkelijk Europees samenwerkingsproject. Het Rotterdamse ICT research bedrijf Almende is de Nederlandse kennispartner en ontwikkelaar binnen dit project.

FIT4Green - Federated IT 4 Green - ontwikkelt een gedistribueerd energiemanagement platform dat datacenters in staat stelt flink te bezuinigen op hun energieverbruik. FIT4Green laat datacenters optimaal gebruik maken van reken- en opslagcapaciteit, door gehoste applicaties en services slim te verplaatsen binnen een federatie van datacenters. Verwacht wordt dat het energieverbruik met zeker 20% verlaagd wordt. Daarnaast kan zeker 30% worden bespaard op koeling. Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 6 Amerikaanse servers helemaal voor niets staat te draaien. FIT4Green spoort ongebruikte servers en netwerken op en schakelt ze uit.

Uniek is het generalisme van het FIT4Green project. De software is op alle soorten datacenters te gebruiken, ongeacht de infrastructuur: traditionele, supercomputing en cloud computing datacenters en federaties. Het onderzoek richt zich voornamelijk op gebruik in reeds bestaande datacenters. Immers, oudere technologie is vaak niet de meest energie-efficiënte. Maar door de generieke oplossing is FIT4Green ook toe te passen op nog te ontwikkelen datacenters.

FIT4Green bundelt ook informatie uit verscheidene meetinstrumenten, om managers van datacenters een beter inzicht te geven in hun gebruik. Zo kunnen beheerders in de toekomst ook energie-efficiëntie opnemen in hun verkooppraatje.

Naast Almende doen mee aan FIT4Green:
GFI Informática (Spanje); HP Italy Innovation Centre, University of Passau, University of Mannheim en Jülich Supercomputing Centre uit Duitsland, Imperial College, VTT Technical Research Centre uit Finland, Create-Net en Eni S.p.A. uit Italië.

Het project loopt tot 2013 en er is 4,6 miljoen euro mee gemoeid, waarvan 3,2 miljoen direct uit subsidie komt.





Ingezonden persbericht