Gemeente Oldambt


Eerste Perspectiefnota Oldambt in teken van bezuinigen èn investeren

College doet voorzet aan gemeenteraad
Vandaag presenteert het college van gemeente Oldambt de financiële voorstellen. De eerste Perspectiefnota 2011 van de nieuwe gemeente staat in het teken van bezuinigen èn investeren. Bezuinigingen zijn noodzakelijk om voor 2011 en de jaren daarna een sluitende begroting te kunnen presenteren. De bezuinigingen zijn ondermeer ingegeven door een structurele vermindering van bijdragen vanuit de Rijksoverheid via het Gemeentefonds. Naast bezuinigen is het college van mening dat gemeente
Oldambt moet blijven investeren om gewenste ontwikkelingen te bevorderen.

Niet investeren kan leiden tot achteruitgang en mogelijk stilstand in ontwikkelingen in de regio. Een deel van de investeringen zijn noodzakelijke vervangingsinvesteringen, een ander deel betreft nieuwe investeringen. Naast de Perspectiefnota 2011 biedt het college ook de Voorjaarsnota 2010 en de Jaarrekeningen 2009 van de drie voormalige gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten aan. De gemeenteraad bespreekt alle financiële stukken op 7 juli a.s. om 14.00 uur.

Toekomstvisie en coalitieakkoord leidraad
In de voorstellen aan de raad heeft het college zich laten leiden door de inhoud van de Toekomstvisie `Grenzeloos Goud' en het coalitieakkoord (collegeprogramma) voor deze bestuursperiode.
Vanuit de vastgestelde visie en met de zekerheid dat er in de komende jaren forse bezuinigingen doorgevoerd moeten worden, vindt het college een kerntakendiscussie noodzakelijk. In de algemene beschouwingen op 7 juli a.s. wordt hiervoor een aanzet gegeven.
Het college is van mening dat niet bezuinigd kan worden op de volgende punten uit het coalitieakkoord: versobering van de langdurigheidtoeslag, afschaffen van het participatiefonds, stoppen met het pluspakket van de Volkskredietbank en invoeren van een drempelbedrag voor bijzondere bijstand.

Voorzieningen
Het college vraagt de gemeenteraad keuzes te maken in het beleid en het daarbij behorende niveau van voorzieningen en prestaties. Uitgangspunt is een doorgroei in kwaliteit van het voorzieningenniveau in relatie tot een gezonde financiële positie en een evenwichtige verdeling van de voorzieningen over de gemeente. Het niveau staat nu op een ruime voldoende. Het zal de nodige moeite en middelen kosten om dit te behouden, dan wel aanvaardbaar bij te stellen.

Bezuinigen
Bezuinigingen zijn noodzakelijk om voor 2011 en de jaren daarna een sluitende begroting te kunnen presenteren. Ombuigingen in 2011 hebben een belangrijke invloed op de noodzakelijke bezuinigingen voor de meerjarenramingen.
Voor 2012 en volgende jaren houdt Oldambt ernstig rekening met een forse extra korting vanuit het Rijk. Geschat wordt dat deze tussen de 4 en 9 miljoen euro ligt.
Het college heeft een voorselectie gemaakt uit de in totaal 8 miljoen euro vertegenwoordigde voorstellen van de werkgroepen in 2009. Ook is de inbreng die de fracties hebben gegeven meegenomen. In de voorstellen is naar een evenwicht gezocht tussen intern (de organisatie) en extern. Ook is rekening gehouden met de plannen van de vorige gemeenten.

Investeren
Het college is van mening dat gemeente Oldambt moet blijven investeren om gewenste ontwikkelingen te bevorderen. Niet investeren kan leiden tot achteruitgang en tot mogelijke stilstand in ontwikkelingen in de regio.
Het college stelt voor om extra te investeren in de sectoren wijk- en buurtbeheer en jeugd en onderwijs. Ook zijn middelen nodig voor cofinanciering, bijvoorbeeld van projecten uit het Waddenfonds. Nieuw beleid moet getoetst worden aan de kerntakendiscussie. Daarvoor worden kaders vanuit de gemeenteraad gevraagd.

Inkomsten gemeente
In relatie tot de wens om het voorzieningenniveau op peil te houden acht het college het reëel om een lastenverzwaring van de burger te vragen. Een voorbeeld is het verhogen van de OZB met 2% (inflatie) en 2,5% (verhoging). Voor een gemiddelde woning van EUR 150.000 betekent dit een lastenverzwaring van EUR 10,80 per jaar.

Voorjaarsnota 2010 en Jaarrekeningen 2009
Naast de Perspectiefnota 2011 presenteert het college de Voorjaarsnota 2010 en de Jaarrekeningen 2009 van de drie voormalige gemeenten. De Voorjaarsnota geeft een korte rapportage van de stand van zaken van het beleid en van de begrotingsresultaten.
Omdat de gemeente Oldambt de rechtsopvolger is van de voormalige gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten, worden de Jaarrekeningen van de drie gemeenten vastgesteld. Daarmee zijn de voormalige gemeenten ook financieel, met een positief budgettair resultaat, afgesloten.

Gemeenteraad
Op 7 juli a.s. worden alle financiële voorstellen in de gemeenteraad besproken. De raadsvergadering is openbaar en begint om 14.00 uur in de Tramwerkplaats in Winschoten.