Bijenfeest, een speelse en informatieve dag rond bestuivers

30/06/2010 10:00

Museum voor Natuurwetenschappen

Het Bijenfeest

Een feest voor het hele gezin rond bijen en andere bestuivers

op 7 juli 2010 van 10 tot 18 uur

op het grasveld achter

het Museum voor Natuurwetenschappen

Het Bijenfeest is een groot feestelijk evenement dat plaatsvindt in het raam van het Internationale Jaar van de Biodiversiteit en krijgt de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. We willen het publiek sensibiliseren rond het probleem van de achteruitgang van de bestuivers en tegelijkertijd hen informeren over mogelijkheden om ze te beschermen. Op een speelse wijze zal het publiek ontdekken dat veel voedingsmiddelen en andere producten alleen dankzij bestuiving mogelijk zijn.

Bijna 75 % van alle gewassen in de wereld, die dienen om ons te voeden of te kleden, is voor zijn voortplanting geheel of gedeeltelijk afhankelijk van dierlijke bestuiving. Dit gebeurt door bijen, maar ook door andere insecten, vogels en vleermuizen. Zonder bestuivers zouden er bijna geen fruit of groenten, peulvruchten, kruiden, plantaardige olie en geen cacao, koffie, katoen en talloze andere belangrijke gewassen zijn.

De bestuivers beschermen is een zaak die iedereen aanbelangt. Ze staan immers garant voor onze economie en ons voortbestaan.

In de afgelopen jaren zijn de populaties van bestuivers - vooral bij de bijen - sterk in aantal afgenomen, zowel in het noordelijk als in het zuidelijk halfrond. Daarom ondersteunt de Belgische ontwikkelingssamenwerking samen met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen verschillende sensibilisatieprojecten voor de bescherming van bestuivers in het Zuiden. Verschillende van deze projecten zullen uiteraard aan bod komen op het Bijenfeest.

Op het feestprogramma staan ook vertellingen en wereldmuziek, allerlei leuke activiteiten om te leren over bestuiving in het noordelijke en het zuidelijke halfrond (spelletjes, knutselen, grime, bezoek aan onze bijenmuur, zie p. 5 in dit persdossier), springkastelen, stands met voorstelling en proeverij van producten waarvoor bestuiving vereist is, en stands rond onderzoek, bewustmakingsacties en andere projecten die in de landen van het Zuiden en bij ons gevoerd worden.

Het evenement kreeg het Belgisch voorzitterschapslabel.

Het Bijenfeest wordt voor het grote publiek een feestelijke gebeurtenis rond bestuiving, maar vanzelfsprekend zal de positieve en ontspannen sfeer er toe bijdragen dat het publiek bewust gemaakt wordt van het belang van de bestuiving voor de mens (zowel in het Noorden als in het Zuiden zijn heel veel dagelijkse producten rechtstreeks of onrechtstreeks afhankelijk van de bestuiving). Tevens zal aangekaart worden dat de populaties van bestuivende dieren (met name bijen) problematisch afneemt, en - als overkoepelend thema - dat de "biodiversiteit" ons veel diensten verschaft en bescherming nodig heeft.

PRAKTISCH:

Woensdag 7 juli

Bijenfeest op het grasveld achter het Museum van 10 tot 18 uur

Museum voor Natuurwetenschappen open van 10 tot 18 uur

Tijdens het Bijenfeest kan je gratis aan de activiteiten deelnemen en uitzonderlijk de hele dag gratis het museum bezoeken.

Aan de museumkassa of bij het feest koop je voor slechts 2 euro een "proefpas", waarmee je allerlei lekkers kan ontdekken (waarvan 1 euro waarborg voor de herbruikbare beker die iedereen bij de "proefpas" krijgt).

Museum voor Natuurwetenschappen

Vautierstraat 29

1000 Brussel

www.natuurwetenschappen.be

Gebruik bij voorkeur het openbaar vervoer.

Metro: lijnen 1 en 5 halte Maalbeek - lijnen 2 en 6 halte Troon

Trein: station Brussel-Luxemburg

Bus: 34 en 80 halte Museum / 38 en 95 halte Idalie