Openbare bibliotheek Amsterdam


SAIL@OBA, Werf 't Kromhout

expositie i.h.k.v. SAIL 2010
07 jul 2010 - 10:44

Op woensdag 7 juli om 17.00 uur vindt de officele opening plaats van de expositie SAIL@OBA, Werf 't Kromhout. De tentoonstelling toont foto's van de Amsterdamse Kromhoutwerf, welke in het kader van SAIL 2010voor het eerst aan het publiek getoond worden.

Op veel van de foto's maken de net gebouwde schepen hun eerste vaart, vaak met een trotse eigenaar en de werfdirecteur aan boord. Het geeft een beeld van een bijna vergeten bedrijfstak. De nostalgische foto's worden gepresenteerd in een vormgeving van nu.

Scheepswerf 't Kromhout zit sinds 1757 aan de Hoogte Kadijk. Net als de meeste van de 26 Amsterdamse werven was het een klein bedrijf. Het waren dan ook kleine zeeschepen en binnenvaartuigen die onder de houten overkappingen op de hellingen kwamen. De tweede eigenaar kocht op een veiling een ijzeren overkapping, deze nam de plaats in van de oude houten overkappingen. In 1911 werd de werf overgenomen door de buren. Het bedrijf was in 1970 echter zo verouderd dat het werd gesloten en inwendig gesloopt. Algehele sloop dreigde. Tot in 1973 de stichting Werf 't Kromhout werd opgericht. Nu is de werf als museum te bezoeken.

Op loopafstand van de Centrale Bibliotheek kan men deze werf met eigen ogen bekijken op dinsdagen tussen 10.00 en 15.00 uur.

i.s.m. het Nederlands Scheepvaartmuseum

7 juli t/m 19 september, expozaal