Provincie Noord-Holland

Datarapporten luchtkwaliteit vastgesteld

06 juli 2010
Gedeputeerde Staten hebben de datarapporten luchtkwaliteit IJmond 2009, Haarlemmermeer 2009 en Westpoort Amsterdam 2009 vastgesteld.

IJmond
Uit de rapporten blijkt dat de luchtkwaliteit in alle drie de regio's voldoet aan de normen. Voor de meeste stoffen zijn de concentraties ten opzichte van voorgaande jaren vrijwel gelijk gebleven.

B(a)P is de belangrijkste en meest bekende PAK-verbinding. PAK's staan vooral in de belangstelling vanwege de daaraan toegedichte kankerverwekkende eigenschappen. De concentratie B(a)P is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van 2008 en voldoet aan de richtwaarde.

Het lijkt erop dat de maatregelen die in 2008 zijn genomen bij Corus conform de vergunning hebben geleid tot een structurele afname van B(a)P in Wijk aan Zee.

Voor fijnstof zijn er geen overschrijdingen van de jaarnorm en is er een afname in concentratie ten opzichte van voorgaande jaren te zien. Bovendien is op alle locaties een afname te zien van het aantal dagen dat de daggemiddelde grenswaarde overschreden mag worden. Op alle meetlocaties wordt voldaan aan de daggemiddelde grenswaarde.

Voor alle andere stoffen wordt ook voldaan aan de normen. Voor de meeste stoffen is er sprake van een lichte daling van de gemeten concentratieniveaus ten opzichte van voorgaande jaren dan wel dat het concentratieniveau bij benadering gelijk is gebleven.

Haarlemmermeer
De gemeten stoffen overschrijden op geen enkel meetpunt de grenswaarden. Bovendien is op alle locaties voor de gemeten stoffen een lichte daling waar te nemen ten opzichte van voorgaande jaren.

De concentraties aan stikstofdioxide worden voornamelijk beïnvloed door het verkeer op de omliggende (Rijks)wegen.

Amsterdam Westpoort
Samen met de Haven Amsterdam, de gemeente Zaanstad en Programmabureau Luchtkwaliteit Amsterdam heeft de provincie in 2008 twee nieuwe meetstations ingericht. De metingen zijn op 1 januari 2009 gestart. In en rond het Havengebied staan met de komst van de twee nieuwe meetstations in totaal vijf permanente meetstations waar continu metingen aan de buitenlucht worden uitgevoerd.

De grenswaarden voor alle stoffen worden op geen enkel meetpunt in Westpoort overschreden op locaties waar getoetst moet worden aan de grenswaarden.

Downloads


* Luchtkwaliteit Havengebied Amsterdam 2009 pdf - 1,07 mb
* Luchtkwaliteit Haarlemmermeer 2009 pdf - 855,28 kb
* Luchtkwaliteit IJmond 2009 pdf - 1,26 mb
---

Zie het origineel