Ingezonden persbericht



Huisartsenposten zetten stap naar samenwerking met SEH

Utrecht, 7 juni 2010 - Vandaag zetten de huisartsenposten een grote stap naar samenwerking met de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen, door het opleveren van het handboek samenwerking HAP+SEH. Dit handboek -die de samenwerking tussen de Huisartsenposten (HAP'en) en de Spoedeisende Hulp van ziekenhuizen (SEH) moet versterken- is een resultaat van een door de Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) uitgevoerd project. Het ministerie van VWS stelde voor het project subsidie beschikbaar.

Handboek HAP+SEH
De VHN heeft een handboek samengesteld om behulpzaam te zijn bij het tot stand brengen van samenwerking tussen huisartsenpost en SEH. Het handboek biedt praktische informatie over verschillende onderwerpen, die bij samenwerking aan de orde komen. Met de totstandkoming van dit handboek laten de huisartsenposten zien dat zij klaar zijn om de samenwerking aan te gaan met de SEH's. Het handboek bevat o.a. informatie over organisatie, huisvesting, financiële & juridische zaken en protocollen die bij de samenwerking komen kijken. Bovendien geeft het handvatten voor de manier waarop de samenwerking als project kan worden uitgevoerd.

Duidelijkheid voor de patiënt staat voorop
Samenwerking HAP+SEH bevordert de duidelijkheid voor de patiënt, omdat het aantal loketten waar men kan aankloppen bij spoed minder wordt: 112 in noodgevallen en de huisartsenzorg voor alle andere spoedzaken.

Aanleiding project
De minister van VWS sprak zich in zijn brief van 27 juni 2008 duidelijk uit over de samenwerking van huisartsenposten en SEH-afdelingen van ziekenhuizen. De minister wil stimuleren dat SEH's en huisartsenposten op dezelfde locatie zijn gevestigd, zodat het aantal zelfverwijzers, dat rechtstreeks naar het ziekenhuis gaat, vermindert. Deze samenwerking maakt dat patiënten die rechtstreeks naar de tweede lijn (SEH) gaan voor acute hulp, in de eerste lijn (door de huisarts) worden opgevangen. Indien huisartsenzorg niet volstaat, worden zij alsnog verwezen en is specialistische zorg ter plekke beschikbaar. Niet alleen de minister ambieert deze 'Spoedposten', zoals de intensieve samenwerking van huisartsenpost en SEH ook wordt genoemd. Ook de NPCF concludeert na haar meldactie Spoedzorg in juli 2009 dat de Spoedpost een oplossing is die duidelijkheid biedt aan de patiënt.

VHN
De huisartsenpost is het logische aanspreekpunt voor het leveren van acute huisartsenzorg tijdens de Avond-, Nacht- en Weekenduren. Zorg die niet kan wachten tot de volgende werkdag. De huisartsenpost is het verlengstuk van de huisarts. De VHN, als vertegenwoordiger van de huisartsenposten, is een volwaardige gesprekspartner voor alle betrokken partijen die zich bezighouden met de levering van eerstelijns zorg.

Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht