Universiteit van Tilburg



Eddy Cardinaels benoemd tot hoogleraar Accounting

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Eddy Cardinaels met ingang van 1 juli 2010 benoemd tot hoogleraar Accounting. Cardinaels is gespecialiseerd in accountingtechnieken en gedrag van accounting managers. Ook doet hij onderzoek naar accounting en governance (toezicht) in de gezondheidszorg.

In accounting nemen managers vaak cruciale beslissingen op grond van informatie die hun door controllers wordt aangereikt. Hoe ze deze beslissingen nemen is echter nog weinig onderzocht. Andere weergaves van informatie, een betere selectie van prestatiemaatstaven en betere kostprijsberekeningen zouden de beslissingen bijvoorbeeld kunnen verbeteren. Eddy Cardinaels onderzoekt door middel van experimenten hoe het gedrag van managers wordt beïnvloed.

Daarnaast zoekt Cardinaels antwoord op de vraag hoe accounting en governance (verbeterd toezicht) de efficiëntie in de Nederlandse gezondheidszorg kunnen verbeteren. Dit onderzoek zal in een later stadium ook worden toegepast op de bedrijfswereld, tegen de achtergrond van de economische crisis. Bestaande accounting technieken en toezichtpraktijken blijken ook hier niet altijd even goed het eigenbelang van managers te kunnen onderdrukken, met excessieve budgetaanvragen, bonussen en salarissen tot gevolg.

Prof. dr. E. (Eddy) Cardinaels (1975, Koersel, België) studeerde toegepaste economie aan de universiteit van Hasselt (België, 1993-1997) en behaalde vervolgens een onderwijsgraad in hetzelfde vakgebied aan de Katholieke Universiteit Leuven. Tussen 1998 en 2003 werkte hij aan de KU Leuven aan een proefschrift op het gebied van management accounting. Sinds 2003 is hij als universitair docent en hoofddocent verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. In 2006 en 2008 won hij best paper awards van respectievelijk het Journal of management Accounting (American Accounting Association) en de European Accounting Association. Hij zit sinds kort ook in de redactie van de wetenschappelijke tijdschriften Contemporary Accounting Research and the European Accounting Review.