Ingezonden persbericht


200ste opticien Specsavers behaalt MBO-diploma

Verdere professionalisering optiekbranche stap dichterbij

Huizen, 7 juli 2010 - Specsavers strijdt al jaren voor een verdere professionalisering van het vak van opticien. Dat is met de diplomering van haar 200ste opticien weer een stap dichterbij gekomen. Want in tegenstelling tot alle andere Europese landen mag in Nederland en Portugal nog steeds iedereen zich opticien noemen. Bij Specsavers worden sinds 2006 uitsluitend oogonderzoeken verricht door opticiens die de officieel erkende MBO-optiekopleiding hebben voltooid. De 200ste Specsavers-opticien die vandaag haar MBO-diploma kreeg uitgereikt, is Nicoline ten Hoope van de winkel in Amersfoort. Zij werd door haar werkgever in het zonnetje gezet. Een bijzonder moment waarmee Specsavers haar standpunt over regulering van het vak opticien in Nederland nogmaals benadrukt.

Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat bijna tachtig procent van de Nederlanders er automatisch vanuit gaat dat hun opticien minimaal een officieel erkend MBO-opticiensdiploma heeft. 86 procent geeft aan het (heel erg) verontrustend te vinden dat men zich opticien kan noemen zonder een erkend diploma. Een overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking (92 procent) vindt zelfs dat alle opticiens deze opleiding zouden moeten hebben. "Het is onze ambitie de kwaliteit van oogzorg in Nederland te vergroten", aldus Mandy Crooij, woordvoerder van Specsavers. "Wij vinden dat de consument per definitie moet kunnen rekenen op kwaliteit. Dat oogmetingen altijd worden verricht door een minimaal MBO-gediplomeerde opticien is hierbij een belangrijke voorwaarde. Daarom bieden wij alle medewerkers de mogelijkheid de officieel erkende MBO-opleiding tot opticien te volgen. We zijn uiteraard erg blij dat we vandaag onze 200ste MBO-gediplomeerde opticien mogen verwelkomen en zetten onze missie ook in de komende jaren onverminderd voort."

SVGB-erkend leerbedrijf
Specsavers is al jaren een SVGB-erkend leerbedrijf. Dit betekent dat de interne vakopleidingen van Specsavers - gericht op continu leren tijdens een professionele carrière - voldoen aan de strenge en hoogwaardige criteria die de SVGB hiervoor stelt. De SVGB ontwikkelt en onderhoudt de kwalificaties voor specialistische beroepen in gezondheidstechnische, creatief-technische en technisch-ambachtelijke branches. Voor de optiekopleiding geldt dat de leerling drie tot vier jaar lang de opleiding volgt - afhankelijk van de gevolgde vooropleiding - en tegelijkertijd werkt in het veld.

Over Specsavers Opticiens & Audiciens
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1400 winkels, waarvan op dit moment meer dan 105 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. Internationaal verkoopt Specsavers jaarlijks 11,5 miljoen brillen van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Specsavers-winkels worden geleid door minimaal volledig MBO-gediplomeerde opticiens, die uitgebreid oogonderzoek verrichten. En met diezelfde filosofie startte Specsavers in 2007 met de verkoop van hoorzorg in Nederland. Internationaal zijn er inmiddels meer dan 400 winkels, waarvan 80 winkels in Nederland. In de UK is Specsavers Audiciens zelfs marktleider op het gebied van hoorzorg. Alle winkels worden geleid door volledig gediplomeerde StAr-geregistreerde audiciens, die de klant begeleiden bij een correcte hooraanpassing.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor redacties

Voor meer informatie (