Ingezonden persbericht


SP dient wensen in voor begroting 2011

06-07-2010 * Bij de behandeling van de Jaarrekening 2009 in de gemeenteraad van 14 juni heeft de SP-fractie een aantal voorstellen gedaan. De Jaarrekening is het financiële eindverslag van de gemeente, en tevens een vooruitblik op de begroting voor volgend jaar. De SP wil daarin onder anderen terug zien dat het gemeentelijk reïntegratiebureau flink wordt uitgebreid, er een einde komt aan de onnodige en schadelijke marktwerking in de zorg, het terugdraaien van bezuinigingen van maar liefst 60 procent op wijk- en buurtraden, het door laten gaan van schoolzwemmen en het niet afschaffen van burgerparticipatie zoals het college wenst. Hieronder alle voorstellen op een rijtje.


1. De reïntegratie van Tilburgers die moeilijk aan het werk komen, moet worden uitgevoerd door het gemeentelijk reïntegratiebedrijf Tilburg at Work. Dat is beter dan de dure commerciële reïntegratiebureaus die weinig resultaat boeken en werkzoekenden veel frustraties opleveren.


2. Het college van B&W moet onderzoeken of de inburgering van allochtone Tilburgers weer via onderhandse aanbesteding kan worden georganiseerd in plaats van via marktwerking (openbare aanbesteding). Onlangs werden de Kantwetten aangenomen in de Tweede Kamer die de verplichting om de thuiszorg Europees aan te besteden afschaft. Op grond van deze wetten zou dat ook kunnen gaan gelden voor inburgering.


3. Ook de openbare aanbesteding van de thuiszorg moet op grond van de Kant-wetten zo snel mogelijk worden afgeschaft.


4. De bezuiniging van 60% op wijk- en dorpsraden moet worden teruggedraaid.


5. Buurthuizen in de zogenaamde Impulswijken (wijken die extra geld en aandacht krijgen van de gemeente omdat ze met veel problemen kampen) moeten open blijven, met betaalde krachten waar nodig en vrijwilligers waar mogelijk.


6. De bezuiniging van ¤200.000 op belangenhartigende organisaties als het Tilburgse Overleg Gehandicapten en Zorgbelang mag niet doorgaan.


7. De gemeentelijke bijdrage voor schoolzwemmen moet weer in de begroting worden opgenomen.


8. Het college van B&W moet met de Tilburgse basisschoolbesturen in gesprek gaan over een manier om het budget voor onderwijsbegeleiding beschikbaar te houden juist voor dat doel.


9. De gemeente moet doorgaan met de (door de SP eerder ingevoerde) buurtparticipatie in plaats van die af te schaffen zoals in het coalitie-akkoord staat.


10. Het college van B&W moet in gesprek met de uitvoerder van de regio-taxidiensten over de invoering van een woongroepenpas, waardoor efficiënter kan worden gewerkt.


11. Het college moet in de komende begroting aangeven op welke manier onvoorziene gaten kunnen worden gedicht in de financiering van projecten (zoals steun aan Willem II, het beoogde tophockeycomplex, de Pieter Vreedegarage, de multifunctionele accommodaties (MFA's, de grote wijkcentra), de herontwikkeling van het Stappegoorgebied en andere projecten waar bestuurlijke en ambtelijke regie te wensen heeft overgelaten) zonder dat dit ten koste gaat van de budgetten voor essentiële voorzieningen als zorg, welzijn, armoedebestrijding, participatie en onderwijs.


12. De Reserve Sociale Investeringen (in de vorige collegeperiode ingevoerd door de SP) mag alleen worden gebruikt voor essentiële voorzieningen als zorg, welzijn, armoedebestrijding, participatie en onderwijs.

Geen van deze voorstellen haalde een meerderheid in de raad. Het college en de coalitiepartijen (PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks) had met elkaar afgesproken geen voorstellen van de oppositie aan te nemen of zelfs maar te bespreken. Het argument daarvoor: "Dat doen we bij de behandeling van de begroting in oktober." De SP vindt dit negeren van constructieve verbeteringsvoorstellen de oppositie een belemmering van het democratische debat. Blijkbaar is de coalitie niet zo stabiel dat het met vertrouwen goede ideeën van de oppositie durft te steunen.

Voor meer informatie: