Ingezonden persbericht



950.000 euro toegekend voor biomedisch onderzoek in nieuw Innovatie Programma

NIERSTICHTING: 'WE MOETEN OPENSTAAN VOOR EN BAANBREKENDE IDEEÄ-N EEN KANS GEVEN'

Bussum, 7 juli 2010 - De Nierstichting investeert 950.000 euro in innovatief nieronderzoek. De Wetenschappelijke Raad selecteerde uit 30 aanvragen 10 veelbelovende en vernieuwende projecten, gebaseerd op een creatieve onderzoekshypothese. Dit is de eerste keer dat de Nierstichting speciaal investeert in 'risicovol' wetenschappelijk onderzoek. 'Echte verbeteringen voor nierpatiënten vragen om wetenschappelijke doorbraken. Die bereik je alleen als je goede onderzoekers de kans geeft een oorspronkelijke hypothese te toetsen', aldus Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting. De Nierstichting is hoofdfinancier van wetenschappelijk nieronderzoek in Nederland.

Wetenschappelijk onderzoek borduurt vaak voort op vooronderzoek. Dan kun je rekenen op gedegen onderzoek, waarmee het antwoord op de onderzoeksvraag steeds een stapje verder wordt ontrafeld. De Nierstichting onderstreept het belang van creatief en vernieuwend onderzoek aan nieren en nierziekten om doorbraken te realiseren. Om die reden is de Nierstichting dit jaar van start gegaan met het nieuwe Innovatie Programma waarbinnen onderzoek een kans krijgt dat in wetenschappelijk jargon het stempel 'risicovol' krijgt. De Nierstichting is ervan overtuigd dat juist met dit type onderzoek belangrijke winst is te boeken voor nierpatiënten en is daarom gestart met het nieuwe Innovatie Programma.

Innovatie door creativiteit
Met het Innovatie Programma daagt de Nierstichting onderzoekers uit om buiten de weg van kleine verbeterstapjes te treden en te komen met baanbrekende ideeën. Om zo vanuit een creatieve hypothese tot nieuwe oplossingen voor nierpatiënten te komen. In de ronde 2010 van het nieuwe Innovatie Programma zijn nu de tien eerste onderzoeksubsidies toegekend, van elk ongeveer 100.000 euro, voor experimenteel en innovatief onderzoek. De thematiek is uiterst divers. Enkele voorbeelden:


- Klinisch onderzoek bij patiënten met een chronische nierziekte, waarbij bepaalde zenuwen in de nieren worden geblokkeerd. Dat gebeurt met een katheter die is ingebracht via de liesslagader. Doel van dit onderzoek is te ontrafelen waarom mensen met een nierziekte vaak een hart- en vaatziekte krijgen.
- Het toepassen van een geheel nieuwe techniek om in nierweefsel - tot op het niveau van enkelvoudige moleculen - de interactie tussen eiwitten zichtbaar te maken. Deze interactie leidt tot nierschade en de vorming van littekenweefsel (fibrose). Als dankzij deze innovatieve test duidelijk wordt hoe deze schade ontstaat, kan dit wellicht worden voorkomen.
- Toepassen van de nieuwste technologie voor het bepalen van DNA-volgordes bij hemolytisch uremisch syndroom (HUS), een aandoening die bij kinderen en volwassenen tot nierfalen kan lijden. HUS kan verschillende oorzaken hebben en wordt gekenmerkt door een versnelde bloedafbraak, tekort aan bloedplaatjes en een acuut nierfalen. Het is een ernstig ziektebeeld. Bij atypische HUS krijgt 50 procent van de patiënten nierfalen en 25 procent overlijdt. Op dit moment bestaat geen afdoende behandeling en zijn de vooruitzichten slecht. Via dit onderzoek wordt meer duidelijk over de onderliggende problematiek en komt wellicht ook een genetische diagnose-test beschikbaar. Dat opent de weg naar een effectieve behandelingsstrategie en maakt het mogelijk binnen genetisch belaste families de personen uit risicogroepen op te sporen.
- De toepassing van COPAS flow cytometry: een techniek die uit weefsel heel precies cellen en structuren zoals nefronen kan sorteren met een luchtstootje. Dankzij deze techniek kunnen onderzoekers heel specifiek stukjes weefsel selecteren, terwijl de traditionele techniek alleen enkele cellen selecteert. Dit is een belangrijke vooruitgang voor het onderzoek naar de werking van de nier.

Behoefte
De Nierstichting is blij bij deze eerste ronde van het Innovatie Programma al dertig onderzoeksvoorstellen ontvangen te hebben. Aanvankelijk was begroot vijf innovatiesubsidies toe te kennen. Door het grote aantal aanvragen en de hoge kwaliteit ervan besloot de Nierstichting het Innovatiebudget voor dit jaar te verdubbelen. Beerkens: 'Ons nieuwe subsidiebeleid blijkt duidelijk aan een behoefte te voldoen. Door talent de ruimte te geven voor het toetsen van een innovatieve hypothese werken we kennelijk op een goede manier aan de toekomst van nierpatiënten.'

Meer informatie over het Innovatie Programma en de nu toegekende subsidies is te vinden op www.nierstichting.nl/professionals/bwo/innovatie


Noot voor redacties

Voor meer informatie (