Unie van Waterschappen

Raad van State steunt invulling waterschappen Flora- en faunawet

Waterschappen maken sinds 2006 gebruik van de mogelijkheid om met een gedragscode te werken. Deze gedragscode beschrijft hoe waterschappen op een praktische manier bij maaien, baggeren en dijkonderhoud rekening moeten houden met plant- en diersoorten.

Deze gedragscode is goedgekeurd door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), maar de Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming tekende hiertegen beroep aan. Dat beroep is nu niet gegrond gebleken. De gedragscode van de waterschappen blijft daarmee rechtsgeldig.

Flora- en faunawet
De Flora- en faunawet bepaalt dat voor het uitvoeren van werkzaamheden waarbij beschermde plant- en diersoorten in het geding zijn, ontheffing moet worden aangevraagd. Dit is vaak het geval bij beheer- en onderhoudswerkzaamheden door waterschappen. Dit leidt tot veel bureaucratie, kosten en een grote stroom ontheffingsaanvragen.

Eigen gedragscode
Waterschappen hebben daarom gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te werken met een eigen gedragscode. Deze gedragscode beschrijft hoe waterschappen op een praktische manier in hun werk rekening moeten houden met beschermde plant- en diersoorten. Hierdoor kan efficiënt worden gewerkt en tegelijk een bijdrage geleverd aan het behoud van biodiversiteit.

Blij met uitspraak
De waterschappen zijn erg blij met deze uitspraak. Deze betekent dat zij, met respect voor (beschermde) plant- en diersoorten, hun normale onderhoudswerkzaamheden op een praktische manier kunnen uitvoeren.