Socialistische Partij

Van Bommel wil vrijlating Molukse politieke gevangenen vóór bezoek president


02-07-2010 * SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft minister Verhagen gevraagd aan te dringen op vrijlating van een aantal politieke gevangenen in de Molukken. Aanleiding is een verslag van Human Rigths Watch (HRW) waarin langdurige gevangenisstraf en mishandeling van politieke gevangenen in de Molukken wordt gemeld. Van Bommel eist actie van minister Verhagen en wil resultaten zien nog voordat de Indonesische president Yudhoyono dit najaar in Nederland op staatsbezoek komt.

HRW besteedt in zijn rapport uitgebreid aandacht aan de situatie van politieke gevangenen in de Molukken. De bekendste gevangene is Johan Teterissa, leider van een dansgroep die in 2007 tijdens een traditionele dans in aanwezigheid van president Yudhoyono een vlag van de onafhankelijkheidsbeweging RMS toonde. Dit leidde tot hardhandige arrestatie van de dansende activisten en vele jaren gevangenisstraf. Teterissa kreeg aanvankelijk levenslang, een straf die later tot 15 jaar werd teruggebracht. Bij mensenrechtenorganisaties heeft hij meermalen melding gemaakt van mishandeling.

Volgens Van Bommel ligt onmiddellijke vrijlating in de rede en is aanpassing van de wet noodzakelijk: "Er moet bij de Indonesische regering op worden aangedrongen de wet te veranderen zodat deze in overeenstemming wordt gebracht met internationale verdragen. Het tonen van de RMS-vlag zou moeten vallen onder de vrijheid van meningsuiting." Ook Amnesty International maakte zich eerder sterk voor vrijlating van de politieke gevangenen in de Molukken. HRW wijst tevens op Densus 88, de anti-terreureenheid van de politie, die de gevangenen heeft gemarteld. Densus 88 is door Australië en de VS opgeleid. De mensenrechtenorganisatie wil dat aan die steun een einde wordt gemaakt. Van Bommel deelt die eis en heeft aan de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd te garanderen dat Nederland niet bij Densus 88 betrokken is. Nederland geeft al enkele jaren steun aan een Indonesische anti-terreureenheid maar het is niet duidelijk of het hier om Densus 88 gaat.