Socialistische Partij

SP: behoud retourkorting trein


03-07-2010 * De SP wil dat de korting op een retourkaartje bij de NS behouden blijft. SP-Kamerlid Farshad Bashir heeft geen goed woord over voor de extra tariefsstijging van twee procent die de NS afgelopen zondag voor de retourkaartjes doorvoerde. Deze prijsstijging komt bovenop de inflatie. Bashir: "Volgens de NS kan de ov-chipkaart technisch een retourreis niet herkennen, maar het is maar net hoe je de chipkaart ingesteld hebt. Met een door de SP verlangde reizigersvriendelijke ov-chipkaart is dit wel degelijk mogelijk. Het zou de NS sieren als zij zich hiervoor inzetten in plaats van klakkeloos een tariefsverhoging door te voeren."

Het is al het tweede achtereenvolgende jaar dat de NS een tariefsverhoging doorvoert. Tot voor kort kreeg de reiziger bij een retourreis nog ongeveer 15% korting. Aangezien de tarieven voor het reizen met de ov-chipkaart gekoppeld zijn aan de tarieven van het retourtje wordt het vervoer voor de reizigers die op saldo van de chipkaart reizen ook duurder. Bashir: "In plaats van te kiezen voor de reizigers kiest de NS nu voor het verder op kosten jagen van mensen."

De SP pleit al langere tijd voor een reizigersvriendelijke ov-chipkaart. Deze kaart zou juist achteraf voor de reizigers het goedkoopste tarief moeten berekenen, in plaats van standaard het duurste tarief. Bashir: "Door bij de ov-chipkaart achteraf het goedkoopste bedrag te berekenen kan de retourkorting gewoon behouden blijven. Ook kunnen frequente reizigers op deze manier makkelijk achteraf zien of losse kaartjes danwel een abonnement voor hen goedkoper was. Deze reizigersvriendelijke ov-chipkaart kan het reizen op deze manier juist aantrekkelijker en voordeliger maken."

De SP heeft de minister gevraagd om te protesteren tegen de door NS doorgevoerde prijsverhoging en zich in te zetten voor het behoud van de retourkorting.