GroenLinks Utrecht


Schriftelijke vragen Studentenwoningen

Steven de Vries en Pepijn Zwanenberg (GroenLinks)

Vragen over woningnood Utrechtse studenten

De fractie van GroenLinks maakt zich al geruime tijd zorgen over het gebrek aan huisvesting voor studenten en andere jongeren. Zij betalen structureel te veel geld voor vaak onveilige en te kleine kamers. We zijn blij dat dit najaar het HuurTeam eindelijk van start gaat in Utrecht, maar denken dat het de komende tijd, door de sloop van de Maria van Hongarijedreef waar veel studenten tijdelijk wonen, voor nieuwe studenten alleen maar lastiger zal worden om een kamer te vinden.

GroenLinks heeft daarom de volgende vragen:


* Hoe lang is de gemiddelde wachttijd voor een studentenkamer in Utrecht op dit moment?
* Is de wethouder het met de fractie van GroenLinks eens dat een stad met een prachtige Universiteit en Hogescholen haar uiterste best moet doen om zo snel mogelijk de kamernood op te lossen?
* Is het de wethouder bekend hoeveel studenten op jaarbasis er bewust voor kiezen niet in Utrecht te gaan studeren i.v.m. de kamernood?
* Op wat voor termijn zou de kamernood opgelost kunnen worden?
* Is de wethouder bereidt de Raad jaarlijks een rapportage te sturen met daarin de actuele stand van zaken wat betreft (het gebrek aan) studentenhuisvesting? Zo neen, waarom niet?
* Ziet de wethouder mogelijkheden om op de kortst mogelijke termijn noodwoningen, vergelijkbaar met de spaceboxen op De Uithof, te realiseren om het tekort aan studentenkamers te verminderen? Zo neen, waarom niet?
* Ziet de wethouder mogelijkheden om op de kortst mogelijke termijn kantoren die voor langere tijd leeg staan, vrijwillig of juridisch toe te voegen aan de woningvoorraad? Zo neen, waarom niet?


Noot voor redacties