GroenLinks Utrecht


07 juli 2010

Zorg over ontslagen werknemers Cartesius

GroenLinks Utrecht maakt zich zorgen over werknemers van de failliete stichting Cartesius. Een half jaar na het faillissement hebben 85 van de 185 werknemers nog geen ander werk gevonden. Een kleine honderd mensen zijn overgenomen door het Utrechtse re-integratiebedrijf UB2000, maar de meeste anderen ontvangen momenteel een uitkering.

Cartesius bood tijdelijk werkgelegenheid aan langdurige werklozen. De stichting was zelf voor een belangrijk deel afhankelijk van werknemers met een loonkostensubsidie, voortkomend uit de vangnetregeling van de gemeente. Het vorige College heeft deze regeling gestopt per 28 oktober 2008. Daardoor stromen sinds 1 januari 2009 geen nieuwe werknemers meer in. Cartesius werd, een klein jaar later, op 8 december 2009 failliet verklaard door de rechtbank.

Nu, zes maanden na het faillissement van de stichting, heeft de helft van de medewerkers nog geen nieuwe baan gevonden. Dit ondanks toezeggingen van het vorig College om zich optimaal in te spannen om ontslag te voorkomen. GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld en wil van het college weten waarom zoveel mensen op straat zijn komen te staan en welke stappen het College heeft ondernomen om ontslag te voorkomen. Tevens vraagt GroenLinks aan het College wat de gemeente nog gaat ondernemen op deze mensen weer aan het werk te helpen.

(De schriftelijke vragen zijn als bijlage toegevoegd.)


Noot voor redacties