Ingezonden persbericht



Minister Van der Hoeven stelt nationale toeristische databank in gebruik

Initiatief van VVV Nederland belangrijke stap in ontwikkeling binnenlands toerisme

Leersum, 7 juni 2010 - Demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven heeft vanmiddag de Nationale Databank voor Toerisme, Recreatie en Cultuur (NDTRC) officieel in gebruik gesteld. De NDTRC zorgt ervoor dat de Nederlandse toeristische- en vrijetijdsinformatie efficiënter wordt beheerd, verrijkt en ontsloten. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in de verdere kwaliteitsontwikkeling van de dienstverlening aan de binnenlandse en buitenlandse vrijetijdsconsument.

Met een druk op de knop zette de minister de databank symbolisch in werking. Dat gebeurde in het onlangs uitgebreide hoofdkantoor van VVV Nederland in Leersum.

Initiatief
VVV Nederland, het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en het Nederlands Uitburo hebben het initiatief genomen tot de ontwikkeling van de nationale databank. Eén landelijk dekkende databank waarin alle toeristische, recreatieve en culturele informatie wordt verzameld, beheerd en ontsloten was er tot op heden nog niet. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunde het initiatief, waarna VVV Nederland het voortouw heeft genomen in de daadwerkelijke ontwikkeling en realisering".

Samen met partners in de regio
Algemeen directeur VVV Nederland, Kees van Wijk: "De Nationale Databank wordt gevuld met content die door de Regionale Bureaus voor Toerisme en de VVV organisaties in heel Nederland wordt verzameld. Het zijn ook deze partners in de regio die de data uit de databank intensief gaan gebruiken voor hun informatie, promotie, marketing, productontwikkeling en netwerkactiviteiten" Vanuit de NDTRC zullen hiervoor steeds nieuwe toepassingen en applicaties worden ontwikkeld die inspelen en aansluiten op de wensen en behoeften van de vrijetijdsconsument van vandaag en morgen". Remco van Lunteren, gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Utrecht, vult aan: "Een efficiënte ontsluiting van regionale content naar nationale en internationale distributiepartners is van groot belang voor de gehele sector. Ik hoop dat na de provincie Utrecht nog vele provincies zullen volgen om zich achter deze nationale databank te verenigen". Behalve de provincie Utrecht hebben intussen de Bureaus voor Toerisme in Gelderland (Achterhoek, Rivierenland, Veluwe en regio Arnhem-Nijmegen), Amsterdam Toerisme en Congresbureau, Marketing Groningen, City Promotie/VVV Almere, Promotie Zeeland Delta (samenwerkende regionale VVV's in Zeeland) en de VVV/Bureau voor Toerisme organisaties in de provincies Noord- en Zuid-Holland zich bij de NDTRC aangesloten. Het is de verwachting dat het aantal regionale partners snel zal toenemen.

Economisch belang
"De nieuwe databank bewijst zijn waarde direct", aldus minister Van der Hoeven. "Toeristen en recreanten die een avondje uit willen, vinden behalve een leuke theatervoorstelling ook meteen een restaurantje om vooraf wat te eten; een leuke kroeg om na de voorstelling wat te drinken; en een parkeerplaats. Bovendien kan men met een paar muisklikken reserveren. Leuker en makkelijker kan het bijna niet. Toerisme is een belangrijke economische sector. Door deze samenwerking wordt daar extra inhoud aangegeven."

Einde persbericht