Socialistische Partij Rotterdam

SP Rotterdam: actie 'Red de postbode' nog steeds broodnodig

07-07-2010 * Een ploegje Rotterdamse SP'ers is samen met SP-kamerlid Sharon Gesthuizen dinsdag 6 juli gaan buurten aan de poorten van twee TNT-distributiecentra in Rotterdam. Dit naar aanleiding van de vele klachten die binnenkomen over intimidatie en de hoge werkdruk. Bij de laatste stemmingen voor het zomerreces heeft de Tweede Kamer de eis van de SP voor een onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de werkdruk gesteund.

Op beide sorteercentra werd de SP warm ontvangen door de werknemers. Waar moeilijk gestopt kon worden, werden raampjes snel opengedraaid om flyers aan te pakken. In de flyers worden de werknemers opgeroepen hun klachten te melden bij de Arbeidsinspectie en om mee te doen aan de acties van Red de postbode.

Blij met steun De postbodes die hun verhaal konden doen waren zeer blij met de steun van de SP in hun strijd. Veel klachten waren er over het nieuw ingevoerde systeem. Hierin kregen veel mensen sorteerwerk erbij of nieuwe wijken. Door het nieuwe systeem komt de post vaak ook veel later bij het wijkdepot. Het gevolg daarvan is weer dat het voor huismoeders niet meer te combineren valt met hun gezinstaken. Als mensen ziek zijn worden ze door de bedrijfsarts aan het werk gestuurd, ook als de huisarts dat uitdrukkelijk afraadt. Er is ook sprake van onderbezetting, de beloofde extra mensen komen maar niet. Het gevolg van dat alles is een hoge werkdruk en dat post soms twee, drie dagen blijft liggen. Ook rouwkaarten of aangetekende post van bijvoorbeeld rechtbanken of consulaten. Vooral dat laatste zat werknemers duidelijk dwars.

Wegpestbeleid Er lijkt sprake van een wegpestbeleid volgens een aantal postbodes. Dat zou dan mogelijk samenhangen met de plannen van TNT om 15.000 postbodes te ontslaan. Gesthuizen: 'Ruim een jaar geleden werd de postmarkt geliberaliseerd. Bedrijven in de postmarkt buiten hun werknemers uit door ze minder dan het minimumloon te betalen. TNT wil nu ook van personeel af dat een fatsoenlijk salaris verdient.' Op verzoek van de SP is vorige week een debat gehouden in de Tweede Kamer, waarin diezelfde Kamer minister Donner opgedragen heeft een einde te maken aan de concurrentie op arbeidsvoorwaarden in de postsector. Gesthuizen: 'Nu ook andere bedrijven fatsoenlijk moeten betalen, krijgt TNT lucht op de postmarkt, het oneerlijke concurrentieverschil verdwijnt daarmee immers. De bonden kunnen nu eisen dat het bedrijf goed met zijn personeel omgaat. Het omzetten van postbodes in goedkope parttime postbezorgers past daarbij niet.'

Wil je de postbodes ook steunen? Bestel actiemateriaal (actiestickers en flyers) via actie@reddepostbode.nl