Kennismaken met Nederland(ers) aan een picknicktafel


Picknick in Westerpark speciaal voor gezinnen van expats en Nederlanders

AMSTERDAM, 20100622 -- "Een Australische begrafenis is gezelliger dan een Nederlands verjaardagsfeestje." Dit is een recente uitspraak uit de film Great Expatations, van Kees Colenbrander, die ingaat op de beleving van Internationals in Amsterdam. Ook vinden Internationals dat Nederlanders moeilijk benaderbaar zijn en weinig uit zichzelf aanbieden. Lexia Emerenciana van het expatbegeleidingsbureau XllentGuidance schrok toen ze dit hoorde en besloot actie te ondernemen. Woensdag 7 juli organiseert zij vanaf 14.00 uur, speciaal voor gezinnen van Internationals en Nederlanders een picknick in het Westerpark in Amsterdam.

Grote internationale bedrijven die in Amsterdam gevestigd zijn, trekken vaak werknemers uit het buitenland aan. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 8 Amsterdammers een International is. Harde factoren zoals huisvesting en een auto van de zaak worden prima geregeld door de werkgevers. Het verkrijgen van een werkvergunning en registratie bij de gemeente wordt tegenwoordig geweldig afgehandeld door het Expat Center. Maar aan de zachte factoren - denk aan integratie in de samenleving door sociale contacten in de buurt - wordt minder vaak gedacht. Juist terwijl die ervoor kunnen zorgen dat de Internationals en hun gezinnen zich thuis voelen in Nederland.

Problemen met integreren
"Uit gesprekken met Internationals blijkt dat ruim de helft moeite heeft met integreren in hun nieuwe woonomgeving. Dit komt vooral door de taal- en cultuurverschillen. Het wegwijs worden in een nieuwe woonomgeving wordt vaak lastig gevonden. Daarnaast missen de Internationals contacten met andere Internationals en Nederlanders," aldus Emerenciana. Met de picknick hoopt zij dat er een eerste stap wordt genomen om deze contacten te vergemakkelijken.

Mee picknicken in het Westerpark?
Wil jij graag naar de picknick komen? Kinderen, moeders en vaders, iedereen is welkom! In het Westerpark staan vaste picknicktafels vlakbij het speelbadje voor kinderen. Neem lekker wat eten en drinken mee én ook bordjes, bestek en een kleedje om op te zitten. Cateraar Madame Charlotte (www.madame-charlotte.nl) zorgt voor wat extra lekkers. De picknick begint om 14.00 uur. Voor meer informatie, onder andere over de exacte locatie: www.xllentguidance.com.

Amsterdam International Crossings
Emerenciana werkt voor de picknick samen met Amsterdam International Crossings (AIC). Een platform dat onder andere in het leven is geroepen voor het stimuleren van interactie tussen Internationals en Nederlanders.

Einde bericht

XllentGuidance
XllentGuidance Amsterdam ontwikkelt diensten voor Internationals die ervoor zorgen dat ze zich sneller thuis voelen in Amsterdam en omgeving. De huidige diensten zijn de Neighbourhood Introduction Experience (NIE) en de Aftercare servicedesk. De NIE is een buurtverkenning waarbij de International onder andere, geïntroduceerd wordt aan een nieuw netwerk in zijn omgeving. De Aftercare service desk is een persoonlijke service waarbij consultants alledaagse vragen beantwoorden en Internationals op weg helpen. Zo wordt er bijvoorbeeld hulp geboden op het gebied van postafhandeling, begeleiding bij het contact opnemen met de Belastingdienst en wordt er uitleg gegeven over het gebruik van Openbaar vervoer.
Oprichter van XllentGuidance, Lexia Emerenciana, is in april 2010 door Sprout en The Next Women uitgeroepen tot aanstormend ondernemerstalent 2010.





Ingezonden persbericht