Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, juni 2010

Julidans

7, 9 & 11 juli 2010 bij Podium Moza ek
Julidans is hét festival voor internationale hedendaagse dans. Julidans staat bekend om voorstellingen van makers die de grenzen opzoeken en eroverheen durven te stappen. In juli 2010 komt dit jaarlijkse festival voor het eerst naar Podium Mozaïek met een satellietprogrammering.

Podium Mozaïek is een dynamische ontmoetingsplaats voor de verschillende culturen in Amsterdam. Tijdens Julidans tonen we hedendaagse dans uit de Arabische wereld, niet vaak te zien in Nederland en ook in de landen van herkomst niet vanzelfsprekend. De voorstellingen, uit o.a. Syrië en Marokko, benaderen de man-vrouw verhouding vanuit verschillende hoeken. De scheiding tussen de seksen komt aan bod in een lecture demonstration met scènes uit Congratulations!. Geboeid gaat over gedwongen huwelijken en Madame Plaza toont hoe vrouwen bewonderd en verguisd worden. Op 11 juli, na Madame Plaza, is er een Dinner Story met een lezing over deze onderwerpen samen met de maaksters van de 3 voorstellingen, hapjes en drankjes en ruimte voor discussie.

wo 7 juli 2010 Geboeid
In gesprek met de makers... (programma is OVB)
voorgesprek 19.30 - 20.30 uur | entree gratis
Onder leiding van een gespreksleider gaan Susanne Marx, maakster van het stuk Geboeid en twee van de dansers in gesprek over de reden dat zij voor dit stuk kozen, de keuzes die zij gemaakt hebben tijdens het maakproces en de vraag waarom de thematiek nog steeds actueel is.

Stichting V.E.T. & Podium Mozaïek | Geboeid (danstheater) voorstelling 21.00 uur | entree vvk ¤10,- | aan de deur ¤12,- | meerprijs Dinner Story ¤19,- | combiticket voorstelling en Dinner Story ¤24,- Choreografe/regisseur Susanne Marx liet zich inspireren door Mozarts opera Die Entführung aus dem Serail en verhalen over uithuwelijking vandaag de dag. Geboeid is een urban opera met live muziek (van klassiek tot rap), theater, urban dans en klassiek ballet (met o.a. Francis Sincerretti, voormalig topdanser van het Nationaal Ballet).

vr 9 juli 2010 Congratulations!
Leish Troupe (SY) | Congratulations! (lecture demonstration door Noura Mourad) Lecture demonstration 21.00 uur | entree gratis
In Congratulations! van de Syrische Leish Troupe laat choreografe Noura Murad zien hoe mannen en vrouwen gedwongen worden elk hun rol te spelen. In Podium Mozaïek kunt u op vrijdag 9 juli terecht voor een speciale, multimediale, lecture demonstration, met een multimediale presentatie van een aantal scènes uit de voorstelling, waarbij de choreografe vertelt over het maakproces.

Leish Troupe, in 1999 opgericht door Noura Mourad, is een van de weinige onafhankelijke gezelschappen in Syrië. De groep werkt aan een reeks voorstellingen over de rol van mannen en vrouwen bij sociale rituelen. "De omgang tussen de seksen is als een toneelstuk, ieder speelt de rol die van hem wordt verwacht.", zegt Mourad. Dit leidt niet zelden tot destructief gedrag, mannen die gewelddadig worden en vrouwen die geobsedeerd raken door hun lichaam. Persoonlijke verhalen van de internationale groep performers vormen de basis voor deze theatrale dansvoorstelling met live muziek. De voorstelling zelf is te zien op 12 & 13 juli in Theater Bellevue.

Dolls - A Woman from Damascus (film)
voorstelling 21.45 uur | entree ¤6,-
Aansluitend op de lecture demonstration wordt in samenwerking met IDFA de Jan Vrijman Film 'Dolls - A Woman from Damascus' (Diana El Jeiroudi, Syrië, Denemarken, 57 min) vertoond.

Door afwisselend de gesprekken met de Syrische huisvrouw Manal en het de marketing manager van de Arabische barbiepop 'Fulla' te monteren, schetst regisseur Diana El-Jeiroudi hoe de slovende huisvrouw en de moslim-barbie anno 2007 in hetzelfde verpakte schuitje zitten. Sinds de uitbreng in 2003 is Fulla de droom van ieder Arabisch meisje in het Midden-Oosten. 'Fulla is een life style, die alle waarden van Arabische ouders vertegenwoordigt', aldus de marketing manager. Manal laat thuis zien wat dat inhoudt: zij zorgt thuis voor haar twee dochtertjes en man. Maar Manal wil meer.

zo 11 juli 2010 Madame Plaza
Compagnie Anania / Bouchra Ouizguen (MA) | Madame Plaza (dans) Voorstelling 16.00 uur | entree vvk ¤10,- | aan de deur ¤12,- | meerprijs Dinner Story ¤19,- | combiticket voorstelling en Dinner Story ¤24,- Madame Plaza is een bijzondere voorstelling uit Marokko. Choreografe Bouchra Ouizguen(1980) maakt ons deelgenoot van de verborgen wereld van de aïta. De Marokkaanse aïta's zijn vrouwen die zingen en muziek maken in cabarettheaters, voor een uitsluitend mannelijk publiek. Bouchra staat met drie aïta's op het podium en stelt daarmee fundamentele vragen over de positie van de vrouw en de vrouwelijke kunstenaar in het hedendaagse Marokko. De aïta roept bewondering op maar ook afkeuring. Net als hedendaagse dans zelf, die door haar lichamelijkheid is omgeven met taboes.

Dinner Story | Identity, female expression and contemporary Arabic Dance Dinner Story 18.00 uur | entree ¤19,- | combiticket voorstelling (Geboeid of Madame Plaza) en Dinner Story ¤24,- Na afloop van de voorstelling bent u van harte welkom bij de Dinner Story, met een lezing, hapjes en drankjes en ruimte voor discussie. Bij deze Dinner Story schuiven de maaksters van de 3 voorstellingen aan om te praten over de rol van vrouwen in de Arabische wereld en met name de rol van vrouwen in de moderne dans.

Kaarten voor de Dinner Story (op 11 juli) kunnen zowel los als in combinatie met de voorstellingen Geboeid of Madame Plaza gekocht worden. Een losse kaart geeft toegang tot de lezing inclusief hapjes en drankjes. Een combinatieticket is geldig voor de Dinner Story + voorstelling en biedt ¤5,- korting.

Voorstellingen:
wo 7 juli 2010 Geboeid
In gesprek met de makers | voorgesprek 19.30 - 20.30 uur

Stichting V.E.T. & Podium Mozaïek | Geboeid (danstheater) voorstelling 21.00 uur

vr 9 juli 2010 Congratulations!
Leish Troupe (SY) | Congratulations! (lecture demonstration door Noura Murad) 21.00 uur

Dolls - A Woman from Damascus (film) | voorstelling 21.45 uur

zo 11 juli 2010 Madame Plaza
Compagnie Anania / Bouchra Ouizguen (MA) | Madame Plaza (dans) voorstelling 16.00 uur

Dinner Story | Identity, female expression and contemporary Arabic Dance 18.00 uur

Waar:
Bos en Lommerweg 191

Meer informatie over de voorstellingen bij Podium Mozaïek kunt u vinden op www.podiummozaiek.nl