Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
82 Vragen van mevrouw A.H. de Boer
en de heer J.L. Ravesteijn
(ingekomen7 juli 2010)

Cartesius werd op 8 december 2009 failliet verklaard. Zowel in de commissie als in de raad zegde de wethouder toe uit te zoeken op hoeveel maanden vangnetsubsidie de bij het faillissement betrokken werknemers nog recht hadden en om alles in het werk te stellen deze werknemers - met behoud van hun eventuele resterende vangnetsubsidie - bij een andere werkgever te plaatsen.

In de brief van het college van 8 juni 2010 is te zien dat voor een grote groep werknemers - 85 van de 185 personen - doorbemiddeling naar een andere werkgever uiteindelijk niet gelukt is. Deels vanwege arbeidsongeschiktheid (45 personen), maar 40 mensen zijn gewoon beschikbaar.

Dit is voor GroenLinks aanleiding de volgende vragen te stellen:


1. Welke stappen heeft het college ondernomen om degenen die werkzaam waren via de vangnet- of vangnetplusregeling alsnog bij een andere werkgever te plaatsen;
2. Vindt het college dat het met deze inspanningen heeft voldaan aan de belofte alles in het werk te zullen stellen om deze groep elders te herplaatsen?
3. Zo nee, wat gaat de gemeente nog ondernemen om de resterende groep ex-werknemers van Cartesius aan het werk te helpen?

Voor 23 van de 26 vangnetters is de termijn van loonkostensubsidie inmiddels verstreken.


4. Is het college bereid deze groep - in elk geval op het moment dat zij opnieuw in de bijstand komen - een aangepast re-integratietraject te leveren waarin rekening wordt gehouden met de werkervaring die zij bij Cartesius hebben opgedaan (maatwerk)?

Zo nee, waarom niet?

5. Is er over de re-integratie van deze groep én over de re-integratie van degenen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn op dit moment overleg met het UWV?

Zo nee, waarom niet?

---- --