Universiteit van Tilburg

Persbericht 7 juli 2010

Juridisch onderzoek Universiteit van Tilburg scoort beste in visitatie

Het juridische onderzoek van de Faculteit Rechtswetenschappen heeft de hoogste beoordeling ontvangen bij de landelijke onderzoeksvisitatie voor rechtswetenschappelijk onderzoek. Zowel de kwaliteit van de onderzoeksprogramma's als onderzoeksorganisatie- en beleid werden beloond met de hoogste scores. Daarmee wordt de positie van Tilburg als de leidende juridische onderzoeksfaculteit in Nederland bevestigd.

Volgens de Evaluatiecommissie Rechtswetenschappelijk Onderzoek is het succes van het Tilburgse onderzoek voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het systeem van interne Competitieve OnderzoeksFinanciering (COF), maar ook aan de geboden kwaliteitszorg en de inzet van de onderzoeksleiding. De commissie gaf de maximale waardering (5 uit 5) voor missie en strategie, kwaliteitszorg, vermogen tot vernieuwing en leiding, aansturing en begeleiding van onderzoekers. Geen andere universiteit kreeg zo'n hoge score. De commissie zag haar beoordeling bevestigd in de vooraanstaande internationale positie van de faculteit, het vermogen van de faculteit om externe financiering te verwerven - zodanig dat medewerkers meer tijd voor onderzoek hebben - en het positieve onderzoeksklimaat dat de faculteit intern heeft weten te creëren.

Excellent onderzoek
Alle acht Tilburgse onderzoeksprogramma's gestart tussen 2003-2008 werden gewaardeerd met een score van 4 uit 5 of hoger. De onderzoeksprogramma's van de drie interdisciplinaire instituten scoorden 4,75: die van het Tilburg Law and Economics Center (TILEC), het Tilburg Institute for Law and Technology (TILT) en het International Victimology Institute Tilburg (Intervict). Het programma van het Tilburg Institute for Interdisciplinary Studies of Civil Law and Conflict Resolution Systems (TISCO), genaamd Perspectives on Private Law: Cooperation and Rulemaking, behaalde als enige in Nederland de score van 5 uit 5.

Het TISCO-programma werd aangehaald als 'het model van succesvol programmatisch onderzoek'. De commissie roemde onder meer de uitstekende kwaliteit van het onderzoek, de wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie en de vernieuwende methodologie, waarbij multidisciplinair en empirisch onderzoek deel uitmaken van juridische theorievorming. Voor TISCO betekent deze score een voortzetting van de vorige evaluatie in 2002, die eveneens het predicaat 'excellent' opleverde. Ook de andere onderzoeksprogramma's van de faculteit kwamen in 2002 gemiddeld als beste van Nederland uit de bus.